Novinar „Euronews Albania“ tvrdi da ga je napalo Kurtijevo obezbeđenje, AGK osudila

FOTO: Fejsbuk/Kosove Gjaci

Novinar televizije Euronews Albania, Kosove Gjoci saopštio je da su ga juče dva telohranitelja kosovskog premijera Aljbin Kurtija, guranjem, pretnjom i bacanjem njegove opreme na pod pokušali da spreče da izvrši svoj novinarski zadatak, preneo je portal Gračanicaonline. Navodni napad je osudilo Udruženje novinara Kosova (AGK), dok se, sa druge strane, do objavljivanja ove vesti, kosovska vlada nije oglašavala.

“Bez ikakvog razloga jedan telohtranitelj me je gurnuo i bacio svu moju opremu na pod, a drugi umesto da me zamoli da razgovaramo, zapretio mi je rečima gledaj me dobro u oči i zapamti me”, naveo je Gjoci na svom Fejsbuk profilu.

Tvrdi da se incident dogodio nakon jučerašnje posete specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, kada je zajedno sa kolegama sačekao Aljbina Kurtija na jednom od izlaza zgrade vlade kako bi uzeo izjavu.

“Ono što me je posebno impresioniralo, osim idiotskog ponašanja dva telohranitelja, jeste činjenica da je ovu situaciju video i sam gospodin Kurti, ignorisao to što se desilo i izašao i pričao sa mnom”, napisao je ovaj novinar.

Gjoci radi kao dopisnik televizije Euronews Albania.

Povodom istom slučaja oglasilo se Udruženje novinara Kosova (AGK), koji su osudili ovaj navodni napad.

Istakli su da ih posebno brine što je ceo incident, kako je naveo sam Gjoci, video i kosovski premijer Aljbin Kurti.

„Udruženje novinara Kosova zabrinuto je zbog napada na novinara Kosove Gjocija iz Euronews Albania zbog opstrukcije u njegovom radu od strane bliskog obezbeđenja premijera Kosova Aljbina Kurtija“, saopštili su.

Iz ovog udruženja podsetili su da je pre nekoliko dana novinarka Periskopa, Besarta Hoti, navode, takođe bila osujećena u pokušajima da postavi pitanje još jednom zvaničniku kosovske vlade – ministarki ekonomije Artani Rizvanoli.

„AGK smatra ove radnje neprihvatljivim i poziva vladu i njene resore da obezbede osnovne uslove za rad novinarima kada izveštavaju i traže odgovore od članova izvršne vlasti“, poručili su iz AGK.

Kosovska vlada, kao i premijer Aljbin Kurti, još uvek se nisu oglašavali povodom ovog slučaja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.