Obezbeđenje Netanjahua zadržalo novinara AP-a s Kosova

Glavni TV-producent novinske agencije AP u Izraelu sprečen je da izveštava o poseti britanskog princa Vilijama premijeru Izraela Benjaminu Netanjahua, jer su ga čuvari premijerove rezidencije zadržali, ispitujući ga o etničkoj pripadnosti.

Producent Nebi Ćena koji je Albanac s Kosova, radi deset godina za AP, a tri godine je u Izraelu.

Iako je stalno akreditovan, a bio je akreditovan i za jučerašnji sastanak, zadržan je 45 minuta dok su čuvari proveravali odakle je i da li je musliman, objavila je agencija AP.

Direktorka AP-a za odnose s medijima Lorin Iston je objavila da „osuđuje očigledno etničko i versko profilisanje novinara AP-a“ i pozvala je kabinet premijera Izraela da ta „pristrasna praksa odmah prestane“.

Kabinet Netanjahua je saopštio da je to bila „ljudska greška“, ali da će ispitati šta se dogodilo.

Udruženje stranih novinara je ocenilo da je to „sraman slučaj“ i dodalo da su novinari u Izraelu i ranije podvrgavani „pretresu do gole kože“ i „agresivnom ispitivanju“.

Vojvoda od Kembridža je juče počeo prvu zvaničnu posetu nekog člana britanske kraljevske porodice Izraelu. Danas će posetiti Zapadnu obalu gde će razgovarati s palestinskim predsednikom, Mahmudom Abasom.

N1/Beta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.