Obeležen Dan studenata: Studenti Prištinskog univerziteta bitan faktor u očuvanju KiM-a

Juče je u Kosovskoj Mitrovici svečanom akademijom obeležen Dan studenata. Na akademiji održanoj u amfiteatru Fakulteta Tehničkih nauka, govorili su zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović, rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Srećko Milačić, predsednik Studentskog parlamenta, Milan Savić i student prorektor, Nemanja Biševac.

Jović: Obaveza da čuvate ono što je najsvetije – Kosovo i Metohiju

Zamenik direktora Kancelarije za KiM, Željko Jović, istakao je da biti student znači "boriti se za realnošću, a ponekad i sa vetrenjačama".

"Biti student znači gledati u vrlo neizvesnu budućnost, a imati snage da se uči, da se predanošću dokazuje iskrena posvećenost nauci i znanju," dodao je on.

On je kazao i da jedna specifičnost odvaja studente Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici od studenta iz centralne Srbije.

"Jedna specifičnost koja vas odvaja od vaših kolega iz centralne Srbije je težina vaše svakodnevice. Pored svih obaveza koje svi imaju, vaša dodatna obaveza je da čuvate ono što je najsvetije, da čuvate naše Kosovo i našu Metohiju. Dakle, sutra nije dovoljno da odavde izađete kao mladi uspešni ljudi puni znanja, mnogo više će biti potrebno da ovde i ostanete," naveo je Jović, dodajući da je „na državi Srbiji odgovornost da obezbedi sve mogućnosti“ da nakon školovanja studenti ostanu na KiM-u.

Milačić: Biti student – izraz duhovnog života

Rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Srećko Milačić, istakao je da u današnje vreme "biti student predstavlja izraz duhovnog života."

"Sliku o studentima, bar kada je reč o modernim vremenima, upotpunjuje originalna misao, nešto što će doprineti promeni nabolje. Tom polju pridajem posebno važan smisao, jer se vaša težnja za utemeljenim znanjem ogleda ne samo kod vas i vaših profesora, već i celog duhovnog okruženja," dodao je on.

Savić: Studenti bitan faktor u očuvanju KiM-a

Sa druge strane, predsednik Studenskog parlamenta, Milan Savić, kazao da su se studenti Prištinskog univerziteta pokazali kao bitan faktor u očuvanju KiM-a u sastavu Srbije.

Uprkos brojnim nedećama, mi smo opstali i, ne samo to, mi smo se pokazali kao bitan faktor u očuvanju KiM-a u sastavu Srbije. Brojnim akcijama na terenu, ali i u svojim klupama i sa svojim najmoćnijim oužjem – obrazovanjem, kazao je Savić, dodajući: 

"Tokom dva meseca akcije protiv ulaska nepostojeće države Kosovo u UNESCO, naši studenti su u, saradnji sa svojom državom, pokazali da su dostojni protivnici svima onima koji pokušavaju da nam otmu ono što je naše. Bez obriza ko su i koliko silom praćeni." 

Biševac: Mladi pokretači novih ideja

Student prorektor Prištinskog univerziteta, Nemanja Biševac, kazao je da je misija univerzitetskog Parlamenta da se, između ostalog, zalaže i za "prepoznavanje studenata kao razvojne komponente i pokretačke snage društva" kao i "ostvarivanje, efikasnog, efektivnog i održivog sistema visokog obrazovanja  u Srbiji.

"Studenti se danas nalaze pred brojim preprekama koje tokom studiranja moraju savladati i obezbediti sebi pristojan život i napredovanje u karijeri. Svesni smo svojih ograničenja i slabosti, uslova u kojima studiramo ali znajte da su mladi svuda pokretači novih ideja i da svojim znanjem stečenim na mnogim fakultetima Prištinskog univerziteta mogu doprineti što bržem razvoju našeg univerziteta i našeg grada," kazao je Biševac.

Juče je, takođe, dodeljena i nagrada "Zaslužni student" koji su svojim zalaganjem i radom doprineli poboljšanju studentskog standarda.

Posebna zahvalnica uručena je i direktoru srpskog resursnog centra na Univerzitetu "Vladimir Georgievič Šuhov", Viktoriji Rjapuhini, za "nesebično prijateljstvo,velike napore i zasluge u povezivanju ova dva univerziteta".

Pored zamenika direktora Kancelarije za KiM, obeležavanju Dana studenata prisustvao je ministar u Vladi Kosova, Ljubomir Marić, kao i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.