O Đurićevoj izjavi o Srpskoj: Isključivost nije dobra, Srpska može da promaši i prazan gol

Izjava direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića – da za Beograd postoji "jedino Srpska lista", preoštra je i može da izazove sukobe na terenu, ocenio je za N1 lider GI SDP, Oliver Ivanović. On, ipak, dodaje da je razumljivo da će vlada najviše protežirati i pomagati tu listu, kao i to da on lično nije "zadovoljan kakav je to kvalitet ljudi" – onih koji nisu u Srpskoj. Izjavu direktora Kancelarije za KiM – u kojoj navodi da jedino Srpska lista zastupa interese Srba – posebno kritikuje Srpski nacionalni forum sa Kosova. Oni su "zapanjeni kako predsednik vlade, Aleksandar Vučić, dozvolјava da neko u ime vlade Srbije daje izjave koje direktno zagovaraju podele unutar ionako malobrojnog preostalog srpskog nacionalnog korpusa".

Ivanović: Ne bi smeli da isključuju druge, takva izjava može da dovede do sukoba

"Marko Đurić je pametan i mlad čovek. Možda je to malo, rekao bih, preoštra izjava. Srpska lista je nesumnjivo sastavljena od članova stranaka koje čine vladajuću koaliciju. I to je sasvim razumljivo da će vlada sazdana od istih stranaka, najviše protežirati i pomagati tu listu. Mada, ne bi smeli da isključuju i druge," rekao je Ivanović u Novom danu N1 i dodao:

"Znam ove druge i nisam baš zadovoljan kakav je to kvalitet ljudi, imam mnogo primedbi. Ali takva isključivost nije dobra. Takva jedna izjava može da dovede do sukoba na terenu. Onda se ovi drugi osećaju ugroženo i pokušaće to nekako da razreše, a na Kosovu se to razrešava na dosta oštar i brutalan način."

SNF: Đurić verovatno želeo da sugeriše Srbima za koga da glasaju, a Srpska šutira u prazan gol

Sa druge strane, iz SNF-a su otvoreno kritični po pitanju Đurićeve izjave.

Iz SNF-a podsećaju i su se nedavno obratili predsedniku Vlade Republike Srbije, sa inicijativom da se podele među Srbima spreče i da Vlada Srbije bude pokrovitelj okruglog stola "Srbi na predstojećim kosovskim parlamentarnim izborima – sloga ili razdor" .

Oni tvrde da je ovom izjavom "verovatno želeo da sugeriše Srbima za koga da glasaju", ali i da će Srbi na KiM-u uraditi upravo suprotno, jer su, tvrdi SNF, "toliko puta razočaravani delovanjem pojedinaca iz beogradskog političkog establišmenta, (a naročito Marka Đurića)".

Oni ističu da "kao nikada do sada Srbima ne trebaju unutrašnji potresi i nesuglasice", uputivši poruku i Srpskoj listi:

"I konačno, jedan dobronameran savet Srpskoj listi; i na ovim izborima Srpska lista će imati prilike da šutira na prazan gol. Međutim, ako bude slušala ovako 'talentovanog' stratega, može joj se lako desiti da i takav gol promaši."

Đurić: Jedino Srpska zastupa interese Srba

"Jedino Srpska lista zastupa interese Srba na Kosovu i Metohiji," rekao je sredinom nedelje Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, napominjući i da pojedine manje političke organizacije Srba na Kosovu "direktno finansira Priština".

On je istakao i da albanski lideri pokušavaju da "kupe" pojedine srpske predstavnike.

"To rade kako bi dobili podršku za formiranje kosovske vojske i za menjanje ustava kako bi se smanjio korpus prava koje Srbi imaju," naveo je on, takođe.

Na izborima 6 lista kosovskih Srba

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, koji se održavaju 11. juna, učestvovaće šest lista kosovskih Srba, među kojima i Srpska lista. Ni Ivanović, uprkos tome da je najavljivao, ni SNF – ne učestvuju na ovim izborima. Srpski nacionalni forum je osnovan na Kosovu 2014. godine, kao grupa civilnih aktivista, ali se oglašavaju po političkim pitanjima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.