NVO „Aktiv“ pokrenula sajt srpsko-albanskog prijateljstva

NVO „Aktiv“ iz Kosovske Mitrovice pokrenula je novi sajt „Srpsko-albansko prijateljstvo“ koji će zvanično predstaviti sutra u svojim prostorijama – Centru građanske energije u 11 časova.

Sajt će predstaviti njegovi autori Aleksandar Pavlović sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i novinar Filip Lukić, nakon čega će se održati i diskusija na temu „Zajednički život Srba i Albanaca očima lokalnih aktivista i posmatrača“.

U diskusiji učestvuju Miodrag Milićević, direktor NVO „Aktiv“, Nora Ahmetaj, osnivačica i direktorka Centra za istraživanje, dokumentaciju i publikacije i Bekim Bljakaj, izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo.

Trojezični sajt (srpski, albanski, engleski) deo je projekta „Unapređenje srpsko-albanskog prijateljstva” koji Aktiv sprovodi u partnerstvu sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda i Evropskim pokretom u Srbiji, uz podršku Švajcarske ambasade u Prištini.

Kako su najavili njegovi pokretači, sajt sadrži obimnu internet bazu koja pruža vizuelno, tekstualno i dokumentarno znanje o srpsko-albanskim odnosima.

Građa obuhvata pedesetak kompletnih knjiga o srpsko-albanskim odnosima, posebno onih koje, kako ističu organizatori, imaju afirmativni karakter ili teže pomirenju, pojedinačne radove pedesetak autora i više stotina publikacija iz svih oblasti srpsko-albanskih odnosa.

Takođe, tu je i video baza koja sadrži intervjue s petnaestak istaknutih srpskih i albanskih intelektualaca, kao i lokalnih aktivista o temama koje se tiču mogućnosti zajedničkog života. Postoji i baza dokumentarnih i/ili igranih filmova i informacija o zajedničkim publikacijama, pozorišnim predstavama, javnim ličnostima i glumcima koji su živeli u obe sredine, kao i linkovi za prethodne projekte.

Na sajtu se nalazi oko 500 vesti i medijskih napisa na temu srpsko-albanskog dijaloga, objavljenih u proteklih 5 godina.

„Vebsajt, tako, nudi mnoštvo primera prijateljstva, saradnje, zajedničkih istraživanja, intervjue, edukativni sadržaj o srpsko-albanskim odnosima, dokumente i tekstove od zajedničkog interesa i drugu srodnu građu, koju nastojimo da popularizujemo i učinimo široko dostupnom“, naglasili su organizatori.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.