NUNS: Vučić pažljivije da pročita izveštaj Reportera bez granica

NUNS

„Ne čudi pad Srbije na listi Reportera bez granica (RSF), jer se mogao očekivati još lošiji rezultat imajući u vidu nivo i nastavljeni trend pada slobode medija i bezbednosti novinara u Srbiji u prethodnoj godini“ ocenili su iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

U saopštenju se navodi da NUNS svake godine od 2016. godine zajedno sa svojim partnerima iz Regionalne platforme za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara radi istraživanje „Indikatori za nivo slobode medija i bezbednost novinara“.

Poslednje za 2019. godinu, uzroke pada na listi RSF uočava zbog sledećih faktora i to da su novinari i dalje fizički ugroženi zbog obavljanja svog posla. Nakon tri godine jednocifrenog broja fizičkih napada, u 2019. taj broj je opet dvocifren (11 fizičkih napada). Zatim, verbalne pretnje po život novinara su stalno prisutne  i drže se na istom nivou već pet godina unazad (u 2019. bilo je 23 pretnje), dok se broj i vrste pritisaka uvećavaju iz godine u godinu. Prošle godine zabeleženo je 80 takvih incidenata.

Podsećaju na to i da slučajevi krivičnih dela učinjenih na štetu novinara retko završavaju na sudu, dugo su u predistražnom i istražnom postupku, tako da su i dalje dva slučaja ubistva novinara i jedan pokušaj ubistva u predistražnom postupku.

Slučaj paljenja kuće Milana Jovanovića naveden je u izveštaju RSF-a, gde je optuženi suđenje koristio za klevetu Jovanovića i pretnje javnim tužiocima. Iz NUNS-a pažljivo nadgledaju ovo suđenje i izveštavaju o njemu, i na ovom slučaju mogu da zaključe koliko je pravosuđe slabo.

U saradnji sa organizacijom Article 19 NUNS dostavlja informacije o ovom slučaju specijalnim reporterima za ljudska prava Ujedinjenih nacija i OEBS-u kako bi ovaj slučaj bio ispraćen od početka do kraja.

Zapaljiva retorika političara i nosilaca vlasti uperena je na novinare koji izveštavaju u javnom interesu i više od 30 % pritisaka potiče upravo od političara, što ohrabruje druge građane da svoj bes iskale upravo na novinarima. Na taj način se šalje poruka da je to dozvoljeno i društveno prihvatljivo ponašanje, dodaje se u saopštenju NUNS-a.

Takođe u saopštenju ovog udruženja novinara se navodi da su kampanje blaćenja nezavisnih novinara i redakcija i dezinformisanje javnosti u tabloidnim medijima dobili još veće razmere, a mediji koji to čine uživaju naklonost vlasti, što kroz državne fondove, što kroz javno izražavanje podrške.

Trend zatvaranja državnih institucija i njihovog odbijanja da pruže informacije od javnog značaja je nastavljen i u prethodnoj godini, piše NUNS.

Što se tiče socijalno-ekonomskih uslova rada novinara, oni i dalje predstavljaju značajan problem, i kako navode iz NUNS-a možemo ih slobodno nazvati prekarnim radnicima, a sindikalna organizovanost izostaje.

Razlozi zbog kojih je možda ovaj pad na listi manji nego prethodne godine iz NUNS-a vide u sledećim činjenica:

„Medijska strategija je završena uz participaciju svih relevantnih aktera na medijskoj sceni, ali nakon tri godine, što je dragoceno vreme koje je izgubljeno za poboljšavanje uslova rada novinara i medija zbog neodgovornosti države koja je proces izrade dugo vodila na neadekvatan način i uz odsustvo struke“.

„Strategija je odličan polazni dokument, ali imajući u vidu svakodnevno ponašanje predstavnika države koja je formalni potpisnik, plašimo se da i taj dokument ne ostane samo mrtvo slovo na papiru“, ocenjuju iz NUNS-a.

Stalna radna grupa za podizanje nivoa bezbednosti novinara nastavila je sa radom u 2019. godini, komunikacija, način prijavljivanja slučajeva i brzina reakcije na napade su pozitivne strane rada ove grupe, ali na efikasnosti procesuiranja slučajeva treba još mnogo da se radi“, pišu NUNS.

„Predsednik Srbije i vladajuće partije Aleksandar Vučić izjavio da smatra da je razlog pada Srbije na listi RSF činjenica da još uvek nema presude u slučaju Milana Jovanovića, čija je kuća zapaljena u decembru 2018. Mi smatramo da postoji mnogo više razloga od toga i savetujemo mu da bi trebalo da izveštaj pročita pažljivije“, zaključuje se u saopštenju NUNS-a.

Povezani članci:

Reporteri bez granica: Srbija pala na 93. mesto, Kosovo se popelo na 70.

Vučić: Pad na listi RSF zbog paljenja kuće Milanu Jovanoviću, uskoro presudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.