NUNS uputio protestno pismo predsedniku Srpske liste zbog selektivnog pozivanja medija na konferencije

NUNS

Predstavnici Srpske liste održali su pre dva dana konferenciju za novinare povodom aktuelnih dešavanja na Kosovu i Metohiji, a nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Uprkos najavi predsednika da će se Srpska lista obratiti „svim medijima“, to se nije dogodilo.

Poziv za događaj upućen je samo nekolicini odabranih medija dok su KoSSev, Kontakt Plus Radio, Radio Mitrovica Sever, Radio Goraždevac, RTV Kim i drugi kritički mediji izostavljeni.

O tome se podsetite u posebnoj vesti.

Ovakav tretman predstavlja diskriminaciju medija koja je zabranjena i tim povodom Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) juče je uputilo protestno pismo predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću.

NUNS u protestnom pismu podseća da ovo nije prvi put da se istim povodom obraća predstavnicima Srpske liste i konstatuje da problem očigledno i dalje postoji.

Naime, redakciji KoSSev se vrlo sporadično već nekoliko godina dostavljaju pozivi i informacije o događajima koje organizuju predstavnici Srpske liste, a sada je ta loša praksa preneta na veći broj medija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je objašnjenje za ovaj propust od predsednika Srpske liste Gorana Rakića i pozvalo ga da problem otkloni u najkraćem roku.

„S obzirom na to da je u pitanju diskriminacija i selektivni pristup u obaveštavanju novinara, a samim tim otežavanje rada i direktan pritisak na novinare i redakcije, molimo da nam pojasnite razloge ovakvog propusta u obaveštavanju… Pozivamo Vas da problem u obaveštavanju u najkraćem roku otklonite. U daljem postupanju očekujemo da sve strukture koje kontroliše Srpska lista na Kosovu i Metohiji novinarima, bez obzira za koji medij izveštavaju, a posebno onim koji se kritički i odgovorno odnose prema radu lokalnih organa vlasti, omoguće da redovno dobijaju informacije i prisustvuju događajima koje organizuju isti, jer je to osnovni način da se poboljša kvalitet rada lokalnih organa vlasti i njihov odnos prema građanima“, navedeno je, između ostalog u protestnom pismu.

Prema članu 4. Zakona o javnom informisanju i medijima „Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu”. Takođe, sloboda javnog informisanja ne sme se povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja.

Kako je portal Kossev naveo predstavnici Srpske liste od izbijanja najnovije krize nisu bili dostupni za novinarska pitanja, a uprkos najavi predsednika Srbije da će se Srpska lista ovog puta obratiti „svim medijima“, to se nije dogodilo. Kako saznaje Kossev, na konferenciju su pozvani Kosovo Online, TV Most i Tanjug.

Pismo u celosti možete pročitati ovde.

Pročitajte još: 

UNS i DNKiM: Srpska lista da ne pravi selekciju medija, danas pozvali samo RTS, Most i Kosovo OnlinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.