NUNS: Policija sprečava novinare da izveštavaju o protestima

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo brutalne napade policije i demonstranata na novinare koji su tokom sinoćnih protesta izveštavali iz Beograda, Novog Sada i Niša.

Prema informacijama kojima raspolaže NUNS, na sinoćnim protestima najteže je povređen izveštač Bete Žikica Stevanović koji je zadobio povrede glave zbog čega je zadržan u hitnoj pomoći do jutra.

Takođe su lakše povređeni i kamermani te agencije, Luka Pređa i Relja Pekić. U toku večeri fizički su napadnute i novinarke portala Nova S Milica Božinović, koja je od policajca zadobila udarce pendrekom pri čemu joj je iz ruke izbijen telefon kojim je snimala proteste, kao i Nataša Latković kojoj su pripadnici policije bacili na zemlju novinarsku legitimaciju koju im je novinarka prethodno pružila, dodaju iz NUNS-a.

Novinari RTS-a Milan Srdić i Lazar Vukadinović su u Novom Sadu fizički napadnuti od strane demonstranata, a kako navode iz ovog udruženja, tom prilikom je snimatelju Vukadinoviću povređena ruka, a kamera polomljena, dok je Srdić doživeo verbalne uvrede. U Nišu je novinarska ekipa RTS-a doživela fizičke nasrtaje i verbalne uvrede, a kamera je polivena vodom od strane demonstranata. U saopštenju dalje naovde da su kolegama sa RTS-a u pomoć pritekli novinari Južnih vesti koji su sprečili dalju eskalaciju.

“Naročito zabrinjava činjenica da je policija primenila ozbiljnu fizičku silu prema novinarima uprkos tome što su se oni prethodno legitimisali. Imajući u vidu da su sinoćni napadi bili brutalniji nego prethodne noći, te da policija očigledno ne reaguje na apele da novinare zaštiti, a ne da ih napada, ovakvo ponašanje tumačimo kao nameran napad na one čiji zadatak je da izveštavaju građane Srbije o dešavanjima od javnog interesa”, ističu iz NUNS-a.

Iz NUNS-a ocenjuju da se na ovaj način šalje poruka ostalim novinarima da i oni mogu slično proći, dodatno vršeći pritisak na njih, i podsećaju da je osnovni zadatak organa javne vlasti da štiti građane, kao i da napade na novinare treba tretirati kao pokušaj gušenja medijskih sloboda i prava.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije pozivaju građane da ne napadaju novinare i medijske radnike koji izveštavaju sa događaja, ali i da ih zaštite ako su u mogućnosti. Ističu da “bez obzira na nezadovoljstvo građana načinima na koji medijske kuće izveštavaju, fizičko nasilje nad novinarima je nedopustivo”.

Istovremeno apeluju i na kolege da i dalje na vidnim mestima ističu obeležja koja bi policiji i demonstrantima stavila do znanja da su novinari ili članovi novinarske ekipe.

NUNS će o napadima na novinare obavestiti sve domaće i međunarodne organizacije koje se bave medijskim slobodama i zaštitom novinara, kako navode, a napadnutim kolegama i njihovim redakcijama pružiti pravnu i drugu pomoć.

Naposletku u saopštenju pozivaju sve novinare u Srbiji na profesionalnu solidarnost kako bi zaštitili ljudska i profesionalna prava kolega i prava građana da budu informisani.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.