Novosti: „Britanija pravi svoju Srpsku listu“, Šeholi najavio tužbu protiv Večernjih Novosti

Fatmir Šeholi
Foto: Novosti

Dnevni list Večernje novosti u svom današnjem tekstu „NOVOSTI OTKRIVAJU OPASAN PLAN LONDONSKIH AGENATA: Britanija pravi svoju Srpsku listu“ tvrdi da britanski obaveštajci pripremaju teren za stranku koja bi bila pandan najjačoj opciji Srba na KiM. „Vrbuju naše viđenije sunarodnike, plan sprovodi Fatmir Šeholi – upozoravaju bezbednosne službe“. Fatmir Šeholi ne poriče inicijativu koju njegov institut tek treba da pokrene, a to je susret u Prištini svih srpskih političkih predstavnika sa KiM-a, uključujući i Srpsku listu sa opozicijom u Beogradu, ali istovremeno i najavljuje tužbu preko beogradskog advokata protiv Večernjih Novosti za istinitost navoda o obaveštajnom radu, odnosno povezanosti sa britanskim obaveštajnim službama. U nastavku objavljujemo izvorni tekst Večernjih Novosti koji danas listom citiraju beogradske agencije i televizije sa nacionalnom frekvencijom, kao i Šeholijev odgovor za naš portal.

„Po nalogu britanskih obaveštajaca na Kosovu i Metohiji priprema se teren za formiranje nove stranke kosmetskih Srba, koja bi bila kontrolisana iz Londona, a predstavljala bi pandan Srpskoj listi, koja je reprezentativna i najjača srpska politička opcija u pokrajini.

Do ovih informacija, kako Novosti saznaju, došle su naše bezbednosne službe, a cilj opasnog projekta je da se istisne uticaj zvaničnog Beograda na KiM, kao i da se Srbi integrišu u prištinske institucije u što većoj meri, ali bez realne mogućnosti uticaja, čime bi tzv. Kosovo imalo navodni dokaz multietničnosti i poštovanja prava manjina.

Takođe, jedna od namera ove strategije je da se stvori klima ‘opšteg otpora’ ideji razgraničenja, kao mogućeg trajnog rešenja kosovskog pitanja, kako među Albancima na KiM tako i u centralnoj Srbiji, i da se Beograd praktično dovede pred svršen čin da je priznavanje „Kosova“ u sadašnjim granicama jedino rešenje ukoliko želi da nastavi evropske integracije.

U ovom aranžmanu, prema poverljivim izvorima, glavna veza Britanaca na KiM je Fatmir Šeholi, prištinski politički analitičar i direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, čiji je zadatak da pridobije viđenije Srbe sa KiM za formiranje nove stranke. Šeholi je, inače, u dobrim odnosima sa većinom najvažnijih albanskih političara, uključujući i Hašima Tačija i Ramuša Hardinaja.

Ovaj analitičar će, takođe, biti organizator skupa koji bi sredinom januara 2019. godine trebalo da se održi u Medija centru u Čaglavici, na kom će se razmatrati aktuelno stanje u pregovorima između Beograda i Prištine. Na ovoj debati, kako se očekuje, okupiće se neki od glavnih predstavnika opozicije – Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Saša Janković i Zoran Lutovac, a od srpskih političara sa KiM Slaviša Petković, Nenad Rašić, Rada Trajković i Aleksandar Jablanović.

Prema našim saznanjima, finansijsku podršku organizaciji ovog skupa pruža britanska neprofitna fondacija IMAN. Njeno sedište je u Londonu, a čine je uglavnom visoki predstavnici britanske aristokratije, lordovi iz Gornjeg doma britanskog parlamenta i članovi Rotari kluba.

Prema onome što stoji na sajtu ove organizacije, ona za cilj ima promovisanje dijaloga za jačanje međunarodnog razumevanja i suživota kroz razmenu ideja, ljudi, kulture i religije. Aktivna je širom sveta, a najviše na Bliskom istoku i Balkanu.

Pretpostavka je da će se na ovoj debati u Čaglavici čuti osude ideje o razgraničenju Srbije i ‘Kosova’, koje na KiM zastupa Tači. Time bi se doprinelo slabljenju njegove pozicije, a samim tim bi se stalo na stranu Haradinaja. Kako su finansijeri skupa Britanci, sumnja se da će sama debata biti pre svega u funkciji britanskih interesa, ali i nemačkih, jer je Berlin glavni protivnik ideje o korekciji granica na Balkanu.

Al Asad na čelu

Organizaciju IMAN predvodi Ribal Al-Asad, član čuvene sirijske porodice iz koje potiču dva predsednika ove države, pokojni Sadat i aktuelni Bašar.

U našem regionu, boravio je 2016, na skupu ‘Mediteran – geopolitika i integracija, izazovi i mogućnosti’ u Splitu.

Opasna teza o Ivanoviću 

Šeholi je široj javnosti postao poznat kada je posle ubistva Olivera Ivanovića organizovao paralelnu poluprivatnu istragu okolnosti pod kojima je zločin realizovan.

On je angažovao 45 eksperata, a sve prikupljene podatke navodno je dostavio nadležnim prištinskim organima i međunarodnim predstavnicima na KiM. Sumnja se i da je upravo on lansirao tezu da Beograd stoji iza Ivanovićevog ubistva.“

Tužba protiv Večernjih Novosti

A u izjavi za KoSSev, direktor ovog instituta Fatmir Šeholi naveo je da ga niko iz redakcije Večernjih Novosti nije kontaktirao pre i pred objavljivanje ovog teksta. On negira istinitost navoda i najavljuje tužbu protiv lista.

„Od svega sto je objavljeno u tom tekstu istina je da se ja zovem Fatmir Šeholi i da aktuelno vodim Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa koji ima svoj bord, skupštinu i ogranke u Mitrovici, Gračanici, Štrpcu i Pomoravlju,“ naveo je u pisanoj izjavi.

Što se tiče najavljenog dolaska srpske opozicije u Prištinu, Šeholi kaže da su na sastanku borda pre tri nedelje doneli odluku da „pokrenu inicijativu da pokušaju da dovedu opozicione lidere a da naspram njih postave predstavnike srpskih partija“ – Liste Srpska, lidera SLS-a Slobodan Petrovića, saradnicu ubijenog Olivera Ivanovića Kseniju Božović, kao i bivše ministre i poslanike u kosovskoj vladi i skupštini, Nenada Rašića, Radu Trajković, Slavišu Petkovića, Dragišu Mirića, kao i predstavnike srpskog civilnog sektora sa Kosova.

„Hoćemo da pozovemo i predstavnike Liste Srpska. A Bord je odlučio da pozovemo neke od lidera opozicije u Srbiji sa ciljem da albansko i kosovsko društvo vidi kakav je stav opozicije u Srbiji naspram vlasti u Beogradu i da čujemo srpske predstavnike sa Kosova o tome šta imaju da kažu i opoziciji u Srbiji. Inače je planirano da ta debata bude direktno emitovana na jednoj od kosovskih televizija,“ dodaje Šeholi.

Naglašava da pozivnice nisu još uvek poslate, jer je tek pokrenuta inicijativa.

Na pitanje o razlozima i selekciji sagovornika, Šeholi kaže da se institut bavi promocijom međuetničkih odnosa, a da su sada odlučili da pozovu sve srpske političke stranke koji su registrovane u CIK-u, te da u tome ne može da se vidi išta loše.

Konačno, negirajući istinitost navoda o ulozi britanskih obaveštajnih službi, Šeholi najavljuje tužbu protiv Večernjih Novosti:

„A to što je objavljeno da imam veze sa Britanskom obaveštajnom službom, odmah nakon objavljenog teksta, kontaktirao sam jednog cenjenog advokata u Beogradu i ovlastio ga da tuži list i neka list pred sudom dokaže sve to što je pisano,“ zaključio je u pisanoj izjavi za KoSSev.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.