Novo Brdo: Otvorena farma za tov junadi

Humanitarna organizacija „Majka devet Jugovića“ otvorila je danas u Slatini u opštini Novo Brdo, štalu i farmu „Tov junadi“. Otvaranje ovih objekata blagoslovio je episkop raškoprizrenski Teodosije.

Kapacitet farme je 26 tovnih junadi, a kapacitet štale je 11 krava muzara.

Za početak rada ove farme i kupovinu stoke donirano je 68.000 evra, a najveći dobrotvor je francuska organizacija “Solidarnost za Kosovo” koju vodi Arno Gujon.

Predsednica organizacije “Majka devet Jugovića” Svetlana Stević očekuje da će farma i štala u Slatini doprineti održivosti siromašnog sloja stanovništva u novobrdskoj opštini.

“Krave su nam potrebne zato što imamo mlekaru u okviru rada Narodne kuhinje gde se proizvodi kozji sir, a sada i kravlji, što za Narodnu kuhinju, tako i za šire tržište. Narodna kuhinja radi punih 15 godina i broj korisnika se povećava svake godine. Trudimo se da osim hrane pružimo i drugu pomoć korisnicima narodne kuhinje koju potpomaže Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Arno Gujon, NVO „Srbi za Srbe“ i mnogi drugi”, kaže Svetlana Stević.

Otvaranju farme i štale prisustvovao je vladika raškoprizrenski Teodosije.

“To je u funkciji održivosti Narodne kuhinje koja je za naš narod veoma bitna, jer ovo su pasivni krajevi. Narod ovde mora da se podstakne na rad da bi opstao na ovim prostorima koji je dosta siromašan“, rekao je vladika Teodosije.

Na novoizgrađenoj farmi ali i u Narodnoj kuhinji radi više od pedeset ljudi iz ovih krajeva. Predsednica udruženja “Majka devet Jugovića” Svetlana Stević očekuje da se taj broj poveća.

Radio KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.