Ispred opštine Zubin Potok: Suzavac i batine na Veselinovića, oteta mu tenderska dokumentacija

Vlasnik građevinske firme „Građevinar Zupče“, Vladimir Veselinović, napadnut je juče u Zubinom Potoku, kada mu je i oteta tenderska dokumentacija koju je, kako je naveo, planirao da preda za konkurs koji je raspisala ova opština. Veselinović, koji je sam kontaktirao redakciju KoSSeva, zatraživši da "da izjavu zbog napada", tvrdi da je napad navodno organizovao gradonačelnik Zubinog Potoka, Stevan Vulović, iznevši i niz drugih optužbi na račun predsednika ove opštine. Oduzeta dokumentacija je u međuvremenu navodno pronađena u selu Prelez, tvrdi dalje Veselinović. Slučaj oduzimanja tenderske dokumentacije i prskanja suzavca potvrđen је u izveštaju Kosovske policije. Gradonačelnik Zubinog Potoka, sa druge strane, tvrdi da prvi put čuje za ovaj slučaj, te da ne može da komentariše navodni napad na Veselinovića, kojeg, kako je rekao, lično ne poznaje, upravo zato što o napadu ništa ne zna, te da na osnovu naših informacija pretpostavlja da se radi o sinu odbornika u ovoj opštini. On je istovremeno naglasio da su optužbe iznešene na njegov račun "jako ozbiljne" i da će Veselinović morati i da ih dokaže. 

"Juče, nešto pre 13 časova, krenuo sam da predam dokumentaciju za tender, u zgradu opštine. Međutim, kada sam izašao iz auta, ispred opštine, dečko koji je stajao u blizini sa kapuljačom, povukao me je i bacio mi suzavac u oči i odmah pokušao da mi otme papire. Otimao sam se koliko sam mogao, zbog suzavca nisam uspeo da vidim ko je u pitanju. Kada je moj rođak, koji me je i dovezao, pritrčao i pokušao da mi pomogne, u tom trenutku su prišla još dvojica, udarili su me nekoliko puta, uzeli mi papire i pobegli u nepoznatom pravcu," objasnio je Vladimir Veselinović, navodeći da mu je oteta dokumentacija za četiri tendera.

Napad na Veselinovića je, kako on tvrdi, video i predsednik Skupštine ove opštine, Nemanja Jakšić, koji je navodno bio u blizini opštine. 

Kosovska policija potvrdila da je prijavljen  slučaj napada i oduzimanja tenderske dokumentacije

Kako se navodi u dvadesetčetvoročasovnom izveštaju Kosovske policije, slučaj oduzimanja tenderske dokumentacije je prijavljen u juče u 12.55 i dogodio se u Zubinom Potoku. 

"Žrtva, muškarac, Srbin prijavio je da su mu tri nepoznata lica prišla i da mu je jedan isprskao sprej u oči (žrtvi), a da su druga dvojica uzela dokumentaciju za tender građevinske firme," navodi se u ovom izveštaju.  

Veselinović, međutim, optužuje predsednika ove opštine Stevana Vulovića da je on organizovao napad na njega. 

Na pitanje na osnovu čega tvrdi da je gradonačelnik organizovao napad, tim pre što nije video napadače, Veselinović je odgovorio da je to zaključio zato što je navodno "Vulovićev brat od strica", jedan od vlasnika firme koja je, takođe, po Veselinovićevim rečima, predala dokumentaciju za tender.

Na naše pitanje da ni to nije dovoljan razlog za optužbe na račun Vulovića, Veselinović tvrdi da je jedan od saradnika Stevana Vulovića – Dragiša Jovanović, dva dana pre jučerašnjeg incidenta navodno nudio Veselinoviću novac kako se ne bi prijavio na tender.

"Dragiša Jovanović je došao i rekao da ga je poslao gradonačelnik i predao mom ocu neki papir koji je bio tender i rekao da uradimo neki potporni zid – da nam zamaže oči, jer se radi o deset hiljada evra i rekao da toliko može da nam da predsednik opštine kao poklon samo da ne bi učestvovali na tom tenderu. Moj otac je rekao da ja radim legalno ovaj posao i da hoću da potpišem ugovor pre nego što nešto radim. Međutim, to nisu prihvatili i desilo se to što se desilo," rekao je on.

Veselinović navodi i da je ovo drugi put da ga sprečavaju da preda dokumentaciju za raspisane opštinske tendere. Kako kaže, prvi slučaj se dogodio početkom avgusta, kada su mu dva lica ispred zgrade opštine zabranila da preda dokumentaciju. Oba slučaja je prijavio Kosovskoj policiji, a jučerašnji slučaj prijavio je, kako kaže i EULEX-u, OEBS-u i UNMIK-u. U međuvremenu je, kako je objasnio, njegova oduzeta dokumentacija i pronađena u selu Prelez. 

Vulović: Optužbe ozbiljne, za napada na Veselinovića saznao od novinarke KoSSeva

Gradonačelnik Zubinog Potoka, međutim, ističe da je o slučaju napada na Veselinovića čuo od novinarke KoSSeva koja ga je kontaktirala za komentar, a da pretpostavlja na osnovu našeg pitanja, da se radi o sinu odbornika ove opštine: 

"Prosto sam zbunjen i iznenađen, jer ja o ovom događaju ne znam apsolutno ništa. Ne mogu ništa da komentarišem, jer jednostavno ne znam ništa o tom slučaju, jer sam o svemu čuo upravo sada od Vas – novinarke KoSSeva. Ja sam juče do gotovo 15 časova bio na sastancima u Mitrovici. Niti sam bio tu, niti mogu to da komentarišem. Mogu da pretpostavim da se radi o sinu našeg odbornika, a mladića o kojem pričate lično ne poznajem."

Vulović kategorično tvrdi da on kao gradonačelnik nema nikakvog kontakta sa tenderskom dokumentacijom, već da se time bave nadležne službe:

"Ja kao gradonačelnik, nemam nikakvog kontakta sa tenderima i tenderskim procedurama, niti je u mojoj nadležnosti da se time bavim. Postoje službe koje su nadležne za to i one rade svoj posao. Imamo odeljenje koje radi javne nabavke, imamo prisustvo centralnih vlasti i ja nemam uopšte potrebu da se mešam u to. Gradonačelnik nema direktnog kontakta sa takvim stvarima, već se to radi, kao što sam rekao, preko nadležnih službi. A što se mene lično tiče, svako ima pravo da preda svoja dokumenta i apsolutno me ne interesuje ko je i ko će dobiti tender."

Vulović je istakao i da je optužba da je nudio novac "jako ozbiljna optužba" i "neistinita", a da će Veselinović takvu optužbu morati da dokaže.

"Dakle, ja ne znam šta je motiv ovih optužbi i ne razumem. Optužbe da sam nudio novac je čista neistina i ovo je jako ozbiljna optužba i on to mora da dokaže, a ja nikada nikom nisam nudio novac," objasnio je Vulović.

Služba za javne nabavke: Veselinović zakasnio da preda tendersku dokumentaciju; Veselinović i njih obavestio o navodnom napadu

KoSSev je u međuvremenu kontaktirao i službu za javne nabavke opštine Zubin Potok u vezi sa detaljima slučaja. Službenik za javne nabavke Zubin Potok, Dragan Vićentijević, u telefonskoj izjavi za KoSSev, tvrdi da je firma "Građevinar" čiji je Veselinović vlasnik, "zakasnila" sa podizanjem tenderske dokumentacije.

"Od preduzeća DOO Građevinar Zupče 18. septembra smo dobili mejl u kojem nam se ova firma obraća sa zahtevom da joj dostavimo tendersku dokumentaciju za asfaltiranje i izgradnju puta u naselju Gazivode. Istog dana smo ovoj firmi odgovorili, obavestivši njenog direktora da je rok za podizanje tenderske dokumentacije istekao 17. septembra u 12 časova," rekao je on. 

Na pitanje da li firma koja nije preuzela tendersku dokumentaciju u predviđenom vremenskom roku može da učestvuje na tenderu, Vićentijević je odgovorio:

"Ne može, jer to nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama."

KoSSev je imao i uvid u prepisku između Građevinara i ove službe.

Veselinović je, takođe, upravo ovu službu obavestio juče da je fizički napadnut od strane nepoznatih lica tokom "pokušaja da uđe u zgradu SO Zubin Potok sa namerom da preda dokumentaciju za učestvovanje na tenderu sa svojom firmom", te da će ovoj službi dostaviti policijski izveštaj i obavestiti Kancelariju za žalbe u Prištini. 

U odgovoru Veselinoviću, služba za javne nabavke u Zubinom Potoku, odgovorila da su okolnosti koje su mu se desile "relevantne za ostale nadležne institucije". 

Prepisku između direktora firme "Građevinar" i opštine Zubin Potok, možete pogledati OVDE


Opština Zubin Potok je 11. septembra objavila niz tendera za infrastrukturne radove u samom Zubinom Potoku i okolnim selima. Rok za podizanje tenderske dokumentacije je istekao 17. septembra, a rok za prijavu na ove tendere je istekao juče. Tendere možete pogledati OVDE, a klikom na svaki od njih i informacije o ponuđačima. 


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.