Novinari srpskih i albanskih redakcija: Jezička barijera, nedostatak razmene informacija, potrebna saradnja

Koliko novinari na Kosovu sarađuju, pre svega oni iz srpskih i albanskih redakcija; šta su najveće prepreke za saradnju; kako ona može da se poboljša – o tome su u Severnoj Mitrovici, u otvorenom radnom susretu razgovarali upravo srpski i albanski novinari. Razgovor su vodili u prostorijama EU Info centra, pod pokroviteljstvom BIRN-a i Evropske unije. Identičan susret organizovan je i prošle godine. 

Svaki kontakt novinara koji izveštavaju na srpskom, odnosno albanskom, ili bilo kom drugom jeziku je dragocen. Jezička barijera je, ipak, jedan od većih problema, ali ne i jedini, kazala je urednica portala KoSSev, Tatjana Lazarević.

Podsećajući na rubriku pregleda kosovske štampe na portalu KoSSev i cilja da se izvornim prevodima originalnih tekstova vesti na albanskom jeziku – srpskim čitaocima, kao i onim u regionu, pokažu aktuelni društveni i politički narativi, a koji se tiču opstanka srpske zajednice i uopšte kosovskometohijskog pitanja, Lazarević je navela da je ta svojevrsna „mala medijska revolucija“ započeta pre četiri godine – sada aktuelni trend i ostalih srpskih redakcija.

Sa druge strane, istakla je da kosovske redakcije nisu tako otvorene prema srpskim medijima na KiM-u i da će o događajima koji se dešavaju na „četrdeset kilometara od Prištine“ pre da izveste tako što preuzmu vesti beogradskih agencija, umesto izveštaj sa lica mesta u srpskim sredinama od tamošnjih redakcija.

Istakla je i da dodatni problem u toj saradnji predstavlja i to da, i kada se odluče da objave, veće redakcije u Prištini to čine ili bez navođenja izvora, ili samo sa odrednicama „mediji“, „lokalni mediji“. Najdrastičniji primer, po njenim rečima, predstavlja potpuno preuzimanje vesti i potpisivanje autora tih redakcija.

Upravo u razmeni vesti što široj i neposrednijoj saradnji u informisanju, Lazarević vidi jedno od rešenja povećanja saradnje srpskih i kosovskih redakcija.

Direktorka radio Kosovska Mitrovica, Maja Fićović, naglasila je da je saradnja srpskih i albanskih novinara bila bolja pre petnaestak godina – dok su se organizovale zajedničke konferencije za medije, kada je postojao niz zajedničkih medijskih prilika.

Kao jedan od problema u današnjoj saradnji Fićović navodi i to što je nedovoljna razmena lokalnih vesti, navodeći primer objavljivanja vesti iz Prištine na Severu, dok, sa druge, strane: „Mi ne znamo šta se dešava, na primer, u Južnoj Mitrovici.“

„Mitrovica deluje kao dva grada. Imamo više događaja u vestima iz Prištine nego iz Južne Mitrovice, a jeste jedan grad,“ navela je ona.

Kao mogućnost za povećanu saradnju Fićović vidi i šansu u zajedničkoj agenciji, koja bi vesti objavljivala na srpskom i albanskom jeziku.

Jedan od organizatora događaja, novinar BIRN-a, Prparim Isufi (Përparim Isufi), naglasio je važnost otvorenog radnog susreta u Kosovskoj Mitrovici upravo u cilju povećanja saradnje srpskih i albanskih redakcija na KiM-u.

Smatra da je dovoljan uspeh i to:

„…što smo prošle godine uspeli da uradimo, a to je da okupimo novinare različitih zajednica na jednom mestu – što je samo po sebi veliki uspeh. Zbog toga smo odlučili da događaj ponovimo i ove godine.“

Isufi je kao pozitivan primer naveo napore dva novinarska udruženja – Društva novinara Kosova i Metohije i Asocijacije novinara Kosova u zaštiti novinarske struke – razvijanje zajedničke platforme za zaštitu novinara, njihovu redovnu i kvalitetnu komunikaciju i zajedničke aktivnosti koje sprovode.

Posebno je istakao organizovanje zajedničkog protesta u Prištini i pre svega borbu za otkrivanje pune istine o nestanku 14 srpskih i albanskih novinara na Kosovu od 1998. i tokom dvehiljaditih.

„Imali smo upravo i Evropsku federaciju novinara koja je usvojila rezoluciju o istragama ubijenih novinara. Imali smo sastanak sa državnim tužiocem. Sastaćemo se i sa porodicama i pisati priče, jer je važno da se nastavi sa naporima i slučaj neće biti zatvoren,“ rekao je Isufi.

Projekat za jačanje saradnje između novinara različitih zajednica na Kosovu finansira, odnosno podržava kancelarija EU na Kosovu, a sprovodi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.