Novinari glavne žrtve povrede digitalnih prava u Srbiji

FOTO: Share fondacija/ Andrej Petrovski, Danilo Krivokapić

Izvor: BIRN/Maja Živanović (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Novinari i onlajn mediji na glavnom su udaru kada su u pitanju povrede digitalnih prava u Srbiji, a opozicioni političari takođe postaju mete, navodi SHARE Fondacija.

Novinari, naročito oni koji se bave istraživačkim novinarstvom, najčešće su žrtve povrede digitalnih prava u Srbiji, navodi se u izveštaju o „mračnim delovima“ onlajn života u ovoj balkanskoj zemlji koji je objavila organizacija SHARE.

U najnovijem izveštaju SHARE organizacije dokumentovano je gotovo 500 slučajeva povreda bezbednosti informacija, kršenja privatnosti podataka i kršenja ličnih podataka, pritisaka, manipulacija i propagande na internetu, blokiranja i filtriranja sadržaja i drugih povreda digitalnih prava u Srbiji u periodu od maja 2014. do avgusta 2019. godine.

Novinari su bili žrtve u 135 slučajeva. U većini slučajeva nisu zabeležene nikakve pravne posledice.

„Može se uočiti jasan trend,“ direktor SHARE Fondacije, Danilo Krivokapić, rekao je za BIRN. „Čudne stvari se dešavaju kada se objave priče o korupciji i zloupotrebi sredstava u Srbiji.“

Od ukupno 481 zabeleženih slučajeva povrede digitalnih prava, 115 je obuhvatalo i pretnje i ugrožavanje bezbednosti. Dok je 95 slučajeva obuhvatalo uvrede i neosnovane optužbe.

U izveštaju se navodi da je u poslednje vreme došlo do povećanog broja hapšenja osoba optuženih za ugrožavanje sigurnosti u onlajn prostoru. Mali broj njih je osuđen – a oni koji jesu osuđeni, dobili su relativno blage kazne.

Isti izveštaj takođe ističe da postoji manjak adekvatne zaštite žrtava, posebno novinara.

Otkrivanje ličnih podataka

Jedan veliki slučaj dogodio se u martu 2017. godine, kada je regionalna televizija N1 objavila „procurenu“ bazu podataka koju je koristila vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), a koja je sadržala lične podatke 400.000 građana Srbije, uključujući njihov socijalni status, zdravstveno stanje i finansijske okolnosti.

Jedan od takvih opisa je glasio: „Do sada je glasao za Demokratsku stranku. Ne više. Invalid. Deca uzrasta od 20 do 22 godine. Supruga nezaposlena, radi u kafani…“

SHARE je incident klasifikovao kao jedno od najtežih povreda ličnih podataka u Srbiji.

Organizacija je, takođe, ukazala na otkrivanje zdravstvenih podataka Srpkinje, Marije Lukić, koja je optužila funkcionera SNS za seksualno uznemiravanje, kao i na slučaj opozicionog aktiviste, Dragana Murara, čiji je telefon zaplenjen kada ga je policija uhapsila 2017. godine, kada je i pristupljeno njegovim Tviter i Gmail nalozima.

Međutim, najčešće mete bili su onlajn mediji. U izveštaju se ističe da su napadi čiji je cilj bio onemogućavanje ili ometanje pristupa određenom sadržaju „vrlo često povezani sa određenim društvenim događajima.“ Na primer, tokom velikih poplava 2014. godine, kada je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izrazila zabrinutost zbog cenzure u medijima i uklanjanja sadržaja sa Interneta.

U aprilu 2015. internet stranica kojom je upravljala opozicija – Teleprompter je ugašena.

„Prvi put, 2015. godine, dogodila su se dva napada u podkategoriji uništavanja i krađe podataka i programa – prvi put žrtva je bila onlajn medij, a drugi put istraživački novinari [iz KRIK-a] čija je oprema bila oduzeta, a njihovi materijali izbrisani.”

Politički motivisani napadi

Tokom vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji održanih 2016. godine, SHARE je zabeležila prve slučajeve u kojima su mete bili političari – svi iz opozicionih stranaka.

Trend politički motivisanih napada nastavljen je i u 2017. godini, kada su održani predsednički izbori. Jedan predsednički nalog bio je žrtva prevare na društvenim mrežama.

SHARE je 2018. godine zabeležila novu kategoriju napada – manipulaciju i propagande u digitalnom okruženju – sa pojavom neimenovanog PR sadržaja u onlajn medijima. Fondacija je takođe registrovala pet slučajeva u kojima je medijski sadržaj u kojem je kritikovana vlada uklonjen ili promenjen.

Tehnički direktor SHARE Fondacije, Andrej Petrovski je rekao: „Uloga društvenih mreža u Srbiji raste u političkom smislu i uglavnom oni ljudi koji nemaju pristup tradicionalnim medijima prelaze na društvene.“

„Ali iskustvo sugeriše da će imati više uspeha oni koji počnu da koriste društvene mreže na kreativan način, umesto da crtaju metu ljudima,“ zaključio je Petrovski.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.