Novinar RTK2: Vređao me gradonačelnik Štrpca; Jevtić demantuje

Srpska lista miting Srpska lista kampanja Igor Simić
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Novinar RTK 2 Bojan Tomić kaže za RTV Kim da je pre dva dana tokom izveštavanja iz Štrpca doživeo neprijatnost kada ga je, kako ističe, predsednik tamošnje opštine Dalibor Jevtić vređao. Sa druge strane, gradonačelnik Štrpca tvrdi da su izjave novinara netačne.

Tomić je u Štrpcu bio na radnom zadatku i izveštavao je o akciji specijalaca u ovom mestu. Kako je objasnio za RTV Kim, od predsednika Opštine Štrpce, Dalibora Jevtića, zatražio je komentar o akciji policije ali je, kako kaže, Jevtić odgovorio neprijatno.

“Ti mi se ne obraćaj, svi mogu da dobiju izjave samo ti ne. Ti nisi novinar, širiš laži i neistine, ti nisi novinar”, prenosi Tomić Jevtićeve reči.

Kaže da su potom od Jevtića izjavu tražile i albanske kolege, te da je on pristao da govori za njih. Na ponovno pitanje da li može i ekipa RTK2 da zajedno sa kolegama dobije odgovor, Jevtić se, kako kaže Tomić, samo cinično nasmejao.

Tomić je ipak dobio izjavu pošto je zajedno sa kolegama iz albanskih redakcija postavio i svoj mirkofon.

Novinar veruje da je ovakva reakcija Dalibora Jevtića usledila nakon njegovog izveštavanja o problemu vodosnabdevanja u opštini Štrpce.

Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, se povodom Tomićevih navoda obratio putem saopštenja, navodeći da su tvrdnje novinara netačne.

„Nakon završetka akcije Policije izašao sam da ispred Opštine dam izjavu najpre za RTS (uključenje uživo) a zatim i za sve ostale medije koji su od mene tražili izjavu. Na tvrdnje gospodina Tomića o tome da sam ga vređao, napao i rekao da mu neću dati izjavu imam samo jedno pitanje: Da li sam ili nisam u četvrtak 7. jula dao izjavu za RTК2? Ako nisam, onda je sve ono što je Bojan Tomić naveo istina i spreman sam da se zbog toga izvinim. Ako jesam dao izjavu, onda izvinjenje očekujem od gospodina Tomića i Udruženja novinara Кosova koje me nije kontaktiralo da čuje drugu stranu. Takođe, ako se utvrdi da ipak jesam dao izjavu za RTК2 i da je gospodin Tomić izmislio, iz samo njemu znanih razloga, čitavu priču, tražiću upravo od onih koji su objavili netačnu informaciju izvinjenje, obratiti se RTК2 i pozvati na odgovornost njihovog zaposlenog, i budite uvereni biću uporan u tome“, navodi Jevtić u saopštenju za medije.

Povodom ovog slučaja saopštenjem se sinoć oglasilo i Udruženje novinara Kosova koje je osudilo ponašanje gradonačelnika Štrpca.

„Udruženje novinara Kosova smatra neprihvatljivim ponašanje predsednika opštine Štrpce, Dalibora Jevtića, prema novinaru drugog kanala javnog emitera – RTK2 Bojanu Tomiću. Novinar je obavestio Udruženje novinara Kosova da je na dan policijske akcije u opštini Štrpce čekao u redu da dobije izjavu gradonačelnika Jevtića o akciji, ali je on odbio, vređajući novinara. Udruženje novinara Kosova osuđuje jezik gradonačelnika Jevtića i podseća izabrane javne zvaničnike da su dužni da daju informacije u javnom interesu“.

Jevtić, međutim, navodi da se u svojoj političkoj karijeri nije desilo da se na takav način obraća novinarima, te da se zaprepastio kada je pročitao saopštenje UNК-a.

„Novinare kao i bilo kog drugog sam uvek poštovao i uvažavao, i tako će biti uvek. I kada bi bilo kada u prošlosti dolazilo do netačnih i tendecioznih pisanja i izveštavanja pojedinih medija ili novinara, gledao sam da svoj stav ili mišljenje o tome iznesem na kulturan način, nikada vređajući bilo koga. Tako će biti i ubuduće“, dodaje Jevtić.

Istovremeno, Jevtić se pita – „Кako je moguće da isto ovo Udruženje novinara Кosova nije osudilo niti napisalo ni slovo ni reč oko upada i pretresa Kosovske policije u prostorije RTV Herc u Štrpcu?“

Međutim, kako RTV Kim saznaje, pripadnici specijalne jedinice policije došli su samo do parkinga ove televizije.

Ko kome duguje izvinjenje?

Tomić se u međuvremenu oglasio saopštenjem na svom Fejsbuk profilu, takođe navodeći da je Jevtić odbio molbu da da izjavu za RTK2.

Kaže da je, međutim, potom „uspeo da proturi mikrofon“ i snimi izjavu koju je Jevtić dao novinarima iz albanskih redakcija.

„Iako izvređan, nazvan lažovom koji širi neistine, kako gospodin Jevtić tvrdi, ja sam i tog dana profesionalno odradio svoj posao. Na kanalu RTK2 o dešavanjima u Opstini Štrpce išla je pored ostalog i izjava, odnosno ocena dešavanja gospodina Jevtića data grupi novinara albanskih redakcija“, poručio je Tomić.

Pita se – ko kome duguje izvinjenje?

„Pokušavam da razumem frustriranost predsednika opštine zbog činjenice da se oseća odgovornim zbog situacije sa neispravnom pijaćom vodom na teritoriji opštine, o čemu sam nešto pre poslednjeg upada specijalaca izveštavao za Dnevnik RTK2, ali se pitam da li je ovakva kvalifikacija mene lično i mog angažmana ono što gospodin Jevtić naziva uvažavanje i poštovanje novinara. Zato se pitam ko je kome, posle svega dužan izvinjenje?“, poručio je Tomić.

RTV Kim

Pročitajte još:

Svećlja o akcijama u Štrpcu, Zvečanu, Mitrovici i Kačaniku: „Dan pun očajanja prestupnika“

Mediji: Akcija u Štrpcu sprovedena bez problema, nije bilo uhapšenih; Tužilaštvo bez detalja nakon akcije

Kancelarija za KiM: ROSU upala u školu, poštu, TV Herc, Privremeni organ, pritisak na Srbe da napuste kućni prag

KP skida kamere u Štrpcu, zaplenila na desetine fajlova, „paralelne strukture“ se terete za „špijunažu“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.