Meštani Štrpca: Voda samo za tehničku upotrebu

Voda FOTO: Vesti
Već nekoliko godina meštani Štrpca suočeni su sa problemom snabdevanja ispravnom pijaćom vodom. Voda, kojom se vodovod dopunjuje iz reke, često je nakon kiše mutna, pa je lokalna domaćinstva koriste samo za tehničku upotrebu.

Kako bi sebi obezbedili čistu i tehnički ispravnu vodu za piće meštani Štrpca su prinuđeni da kupuju flaširanu ili se snabdevaju sa obližnjih izvora.

Građani sa kojima su razgovarali novinari RTK2 tvrde i da se vodovod dopunjuje rečnom vodom, zbog čega imaju brojne probleme u domaćinstvima.

“Kako kažu, uvek može bolje. Trenutno znamo da je naše vodosnabdevanje – Štrpce vodovod iz reke, Bolovanke i Kaluđerke. I sad koliko može taj kvalitet da bude dobar kada je direktno iz reke. Voda nas mesečno košta najmanje 70-80 evra. Šestočlana porodica smo, kupujemo flaširanu vodu, zadovoljan nisam sigurno”.

“Uopšte nisam zadovoljna, već godinama punimo na Prevalcu ili kupujemo flaširanu, tako da sam nezadovoljna. I nije samo za pijaću vodu problem, problem je i za održavanje higijene, crkavaju nam aparati, nedavno sam morala da menjam bojler, mašina za sudove je crkla, takođe veš mašina škripi, i sve je to zbog lošeg kvaliteta vode”.

“To je teška stvar za meštane Štrpca. Što se tiče vode, voda je katastrofalno neispravna. Šta čine i šta rade odgovorni, ja stvarno ne znam”.

“Postoji dosta pritužbe od ljudi, valjda se voda ne filtrira dovoljno. Tako da koristimo je za druge stvari, ali za piće ne. Koristimo vodu iz susednog sela – punimo”.

“Za piće ne koristimo, samo za tehničku upotrebu”, istakli su meštani Štrpca.

Za ispravnost pijaće vode i održavanje vodovoda u Štrpcu zaduženo je “Novo javno komunalno preduzeće”, kome je, na mesečnom nivou, u obavezi svako domaćinstvo da uz račun za odnošenje smeća plaća i vodu.

RTK navodi da su, u pokušaju da dobiju odgovor o ispravnosti pijaće vode, više puta pokušali da stupe u kontakt sa rukovodiocima ove firme, ali i da su ostali uskraćeni za odgovor.

Odgovor su potražili i od predstavnika Opštine Štrpce.

Međutim, RTK2 u neformalnom razgovoru saznaje da oni nemaju podatke o kvalitetu pijaće vode na teritoriji ove lokalne samouprave, kao ni sanitarnog inspektora koji bi vršio kontrolu ispravnosti.

Od kada je pre par godina, na mestu zvanom Obe reke, izgrađena mini hidrocentrala, meštani Štrpca imaju problema sa snabdevanjem izvorskom pijaćom vodom.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.