Novi soj kovida u Indiji najzarazniji do sada, ali se ne očekuje da će biti smrtonosniji

FOTO: Shutterstock

Upozorenje na novu varijantu koronavirusa „Arcturus“ koji je u Indiji povećao broj zaraženih čak 13 puta.

Novi soj koronavirusa vlada u Indiji, a bolnice su u pripravnosti i vraćene su obavezne maske za lice.

Smatra se da je „Arcturus“ izveden iz omikrona, najzaraznija varijanta do sada.

Međutim, vrhunski naučnici ne očekuju da će biti smrtonosniji od drugih tipova koji trenutno kruže, a koji izazivaju mnogo blažu bolest koja veoma liči na grip.

Zvaničnici veruju da to samostalno pokreće najnoviji talas u Indiji, a broj obolelih porastao je čak 13 puta u roku od mesec dana.

Tamošnje nacionalno ministarstvo zdravlja ove nedelje je sprovelo lažne vežbe kako bi proverili koliko su bolnice pripremljene za još jedan potencijalni priliv pacijenata.

Ministarstvo zdravlja Indije saopštilo je da je 12. aprila bilo 40,215 aktivnih slučajeva obolelih, što je povećanje za 3,122 u samo jednom danu.

Ovi slučajevi obolelih uključili su i one koji su pozitivni i na kućnom lečenju, kao i one koji su u bolnici.

Odvojeni podaci sa platforme Our World in Data koju vodi Univerzitet Oksford, pokazuju da je broj novih slučajeva dnevno dostigao 3,108 4. aprila, u odnosu na 242 jedan mesec ranije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) trenutno prati novi soj, koji je prvi put otkriven krajem januara, a zvaničnici kažu da ima neke mutacije koje izazivaju zabrinutost.

Dr Maria Van Kerkhov, tehnički vođa SZO za koronavirus kazala je da je novi soj u opticaju nekoliko meseci.

„Nismo videli promenu u ozbiljnosti bolesti kod pojedinaca ili u populaciji, ali zato imamo ove sisteme. Ima jednu dodatnu mutaciju u proteinu šiljaka koja u laboratorijskim studijama pokazuje povećanu infektivnost, kao i potencijalnu povećanu patogenost“, objašnjava ona.

Dr Van Kerkhov je dodala da dok je „KSBB.1.16“ otkriven u drugim zemljama, većina sekvenci je iz Indije, gde je zamenio druge varijante.

Ona je takođe rekla da do sada nije bilo prijavljenih promena u težini bolesti kod KSBB.1.16 infekcija, piše Daily Mail.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.