Novi Sad: Večeras se obeležava 150 godina postojanja Prizrenske bogoslovije

Prizrenska Bogoslovija
Foto: KoSSev

U svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu večeras se obeležava Jubilej Prizrenske bogoslovije „Svetih Kirila i Metodija“, tj. 150 godina od osnivanja najstarije prosvetne ustanove na KiM.

Svečanost počinje u 19.00 obraćanjem profesora dr Dragana Stanića, najavili su iz Prizrenske bogoslovije.

O ovoj obrazovnoj ustanovi i njenoj istoriji govoriće dr Aleksandra Novakov, protojerej Dejan Krstić i jeromonah Isidor Jagodić.

Ujedno, u Fojaeu Matice srpske biće izloženi radovi nastali u okviru likovne kolonije “Jesen u Prizrenu”.

Svečanost će biti obogaćena učešćem muzičke grupe Beogradski sindikat.

Program će voditi i stihove kazivati dr Isidora Popović.

Podsetimo, 150. godišnjica bogoslovije obeležena je prethodno i 1. oktobra u Prizrenu.

Škola Svetih Kirila i Metodija osnovana je 1871. godine kao prva srednja škola na srpskom jeziku na teritoriji tadašnjeg Osmanskog carstva.

Prizrenac Sima Andrejević Igumanov, ima najveću zaslugu za otvaranje ove škole, koji je, u tuzi za izgubljenom sopstvenom decom, osnovao zadužbinu kojoj je zaveštao sav svoj imetak.

Bogoslovija je bez prestanka radila do 1999. godine, kada su profesori i đaci evakuisani u Niš. Tada su u njene prostorije ušli prizrenski Srbi, proterani iz svojih domova, oni koji nisu otišli iz svog grada.

U martovskom pogromu 2004. kompleks zgrada je zapaljen i uništen. Rekonstruisana je 2010. godine zahvaljujući donacijama EU, Srbije, Rusije i Norveške, a potom je, nakon obnove, 2011. godine Bogoslovija primila prve đake nakon rata.

Prva generacija bogoslova posle rata maturirala je u Prizrenu 2016. godine. Bio je to do tada najduži period od 12 godina kada su prostorije škole bile nepristupačne za đake bogoslovije.

Prizrensku bogosloviju završili su, ili su bili njeni profesori, gotovo sve najvažnije ličnosti srpskog crkvenog života i novije istorije, a među njima patrijarsi Varnava, Gavrilo Dožić, patrijarh Pavle i prethodni patrijarh Irinej.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.