Obeležena 150 godišnjica otvaranja Bogoslovije u Prizrenu

lITURGIJA maturanti Prizrenska bogoslovija Bogorodica Ljeviška
05. jun, Bogoslovima šeste generacije uručena svedočanstva/FOTO: Prizrenska bogoslovija

Davne 1871. godine otvorena Bogoslovija Srpske pravoslavne crkve u Prizrenu, pre dva dana obeležila je 150 godina svog postojanja.

Prizrenska Bogoslovija najstarija je škola na Kosovu i Metohiji, a od svog osnivanja pa sve do sada, kroz nju su prošli mnogi sveštenici i episkopi SPC.

Krajem maja meseca Bogoslovija u Prizrenu dobila je i devet novih diplomaca. Bogoslovima šeste generacije od kada je ova škola obnovljena, uručena su početkom juna svedočanstva nakon uspešno položenog maturskog ispita zrelosti.

Svedočanstva, kao i delo “Zadužbine Kosova i Metohije” uručio im je lično Episkop Teodosije koji je ujedno i rektor Bogoslovije, a u prisustvu izaslanika Sinoda SPC, o. Zorana Devrnje, razrednog starešine oca Nikite i ostalih profesora.

Bogoslovi će svoje školovanje nastaviti u Beogradu ili u Foči, a u međuvremenu je bilo organizovano polaganje prijemnog ispita za upis nove generacije.

Škola Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu osnovana je 1871. godine kao prva srednja škola na srpskom jeziku na teritoriji tadašnjeg Osmanskog carstva.

Prizrenac Sima Andrejević Igumanov, ima najveću zaslugu za otvaranje ove škole, koji je, u tuzi za izgubljenom sopstvenom decom, osnovao zadužbinu kojoj je zaveštao sav svoj imetak.

Bogoslovija je bez prestanka radila do 1999. godine, kada su profesori i đaci evakuisani u Niš. Tada su u njene prostorije ušli prizrenski Srbi, proterani iz svojih domova, oni koji nisu otišli iz svog grada.

U martovskom pogromu 2004. kompleks zgrada je zapaljen i uništen. Rekostruisana je 2010. godine zahvaljujući donacijama EU, Srbije, Rusije i Norveške, a potom je, nakon obnove, 2011. godine Bogoslovija primila prve đake nakon rata.

Prva generacija bogoslova posle rata maturirala je u Prizrenu 2016. godine. Bio je to do tada najduži period od 12 godina kada su prostorije škole bile nepristupačne za đake bogoslovije.

Prizrensku bogosloviju završili su, ili su bili njeni profesori, gotovo sve najvažnije ličnosti srpskog crkvenog života i novije istorije, a među njima patrijarsi Varnava, Gavrilo Dožić, patrijarh Pavle i prethodni patrijarh Irinej.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.