Kamenica: Uhapšeni zbog kupovine glasova

Foto: KoSSev

Dvojica muškaraca uhapšeni su uoči drugog kruga izbora u Kamenici zbog sumnje na kupovinu glasova, saopštila je Kosovska policija.

Građani 21 opštine na Kosovu juče su birali svoje gradonačelnike, po drugi put u roku od mesec dana.

Biračka mesta bila su otvorena u onim opštinama u kojima u prvom krugu, 17. oktobra, nijedan od kandidata nije odneo pobedu sa više od 50 odsto podrške birača.

A samo dan pre održavanja drugog kruga glasanja za gradonačelnike, Kosovska policija uhapsila je dvojicu muškaraca u Kamenici zbog sumnje da su novcem kupovali glasove.

Njima je određen pritvor, a istraga se nastavlja.

Slučaj je okarakterisan kao „davanje i uzimanje mita u vezi sa glasanjem“, saopšteno je danas iz Kosovske policije.

Policija je tokom sprovođenja operativnog plana za lokalne izbore-drugi krug 2021. godine, kako je juče saopšteno, u saradnji i koordinaciji sa tužilaštvom pokrenula pet slučaja i obradila pedeset četiri izveštaja širom Kosova.

U pitanju su jedan slučaj u Juniku/Peći – „Ometanje glasanja”, a osumnjičenom je određen 48-časovni pritvor, još jedan istoimeni slučaj u istom mestu, s tim što je osumnjičeni pušten u redovnom postupku, jedan slučaj u Vučitrnu – „Falsifikovanje isprava“, slučaj u Vitini/Gnjilanu „Remećenje javnog reda i mira“ gde je osumnjičeni pušten na slobodu, kao i pomenuti slučaj u Kamenici.

Kosovski mediji javili su juče da je u Juniku uhapšen sin kandidata za gradonačelnika ispred LDK u ovoj opštini usled toga što je pokušao da glasa dva puta, a istog dana je aktivista AAK u istom mestu saopštio da je aktivista LDK pokušao da utiče na birače. LDK je demantovao istinitost navoda u oba slučaja.

Ujedno, juče su privremeno suspendovana dva policijska službenika, zbog sumnje da su bili uključeni u političke aktivnosti tokom predizborne kampanje.

Kada je reč o obrađenim predmetima, na osnovu informacija koje su dale sve direkcije Kosovske policije do zatvaranja biračkih mesta, oni su obrađeni u regionima: u Prištini (14) izveštaja i nijedan slučaj nije pokrenut, u južnoj Mitrovici (3) izveštaja i (1) pokrenut predmet, u Peći (4) izveštaja i (2) pokrenuta predmeta, u Đakovici (11) izveštaja i nijedan pokrenut slučaj, u Prizrenu  (13) izveštaja i nijedan pokrenut slučaj, u Uroševcu (5) izveštaja i nijedan pokrenut slučaj, kao i u Gnjilanu (4) izveštaja i (2) pokrenuta predmeta.

Sa druge strane, Izborni panel za žalbe i predstavke saopštio je danas da im nisu podnete nikakve pritužbe povodom jučerašnjeg izbornog dana.

O jučerašnjem drugom krugu glasanja čitajte detaljnije u: Drugi krug glasanja: LVV izgubilo Prištinu i još četiri opštine, slavi u Podujevu i Gnjilanu; SL pobedila u Klokotu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.