Novi doktori nauka prištinskog univerziteta u K. Mitrovici: Nauka nije titula već rudarski rad

Na Prištinskom univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici danas je promovisano 18 doktora nauka.

Doktorske disertacije odbranilo je – 9 doktora medicinskih nauka, dva medicinskih nauka stomatologije, tri doktora tehničkih nauka i po jedan iz oblasti fizičke kulture, fizike, pedagoških i filoloških nauka.

Tokom svečane promocije, u sali rektorata, sada već doktorima nauka na najnovijem zvanju čestitao je rektor prof. dr Rade Grbić.

„Vi ste inspiracija generacijama koje dolaze – da uporno rade i stvaraju. Samo potpuna predanost radu i nauci je sigurna garancija uspeha“ – poručio je on.

„Današnja promocija doktora koji su ove godine doktorirali na fakultetima našeg univerziteta na najbolji način potvrđuje da i dalje ostajemo predani razvoju naučne misli,“ dodao je.

Četrdesetjednogodišnji Ivan Radić je doktor medicinskih nauka. Asistent na predmetu patofiza Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici već je omiljeni profesor studentima.

Radić u kratkom razgovoru za naš portal naglašava važnost nauke, i uopšte znanja, ne samo kao univerzalne tekovine ljudske civilizacije, već i na ono što predstavlja obavezu pojedinca, zajednice i društva, objašnjava.

„Naročito za našeg ‘malog’ čoveka i narod koji prolazi teško vreme u kojem su desetkovani njegovi kapaciteti razvoja, od samog broja, preko ugrožene fizičke sigurnosti, do društvenog razvoja – moćna je važnost nauke i univerziteta. Obaveza je svakog našeg studenta i profesora da znanjem i teškim radom na neprestanom usavršavanju i opredmećivanju svojih znanja, čuvamo našeg čoveka, našu zajednicu i društvo, osiguramo stabilnost i prosperitet; da se svako pokaže u onom što najbolje ume a na društvenu korist – moje je da lečim i razvijam medicinu, kolega je tu da čuva kulturu i promoviše razvoj, drugi kolega da razvija sisteme,“ kaže Radić.

Nauka nije titula već rudarski rad, ovako je odgovorio na naše čestitke.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.