Novi cenovnik cigareta u Srbiji, paklica između 310 i 600 dinara

Planirani januarski krug poskupljenja cigareta za 10 dinara nastavljen je novim cenovnikom od srede i 20. januara, tako da paklice koštaju između 310 i 600 dinara. Cigarete nekih proizvođača već su poskupele.

Novi cenovnici njihovih proizvoda objavljeni su u Službenom glasniku, a od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskupljuju dva puta godišnje, u proseku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom a drugo sredinom godine.

Poslednje poskupljenje cigareta bilo je sredinom prošle godine, a ovaj način podizanja cena trajaće sve do 2025. godine. Na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane nepromenjena i narednih godina.

Na sve to se dodaje i PDV, pa će zbog uvećanih nameta, proizvođači povećati cenu cigareta za 10 dinara po paklici.

Uvećan je i iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za dinar po milimetru, a poskupljuje i nesagorevajući duvan.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. godine predviđeno je da se uvećavaju akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta.

Cigarete su od 1. januara u proseku skuplje za 10 dinara po paklici, pa najjeftinije koštaju 310, a najskuplje oko 600 dinara.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.