Nove mere Vlade Srbije; Obavezna distanca u parkovima i obustava izvođenja nastave ostaju na snazi

Sednica vlade Srbije
Foto: Srđan Ilić

Vlada Srbije donela je danas odluku da su svi građani i privrednici, sve vreme trajanja opasnosti od širenja zarazne bolesti Covid-19, u obavezi da se pridržavaju zaštitnih mera. Jedna od njih je i da su za vreme boravka u parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju, građani dužni da održavaju međusobno rastojanje od dva metra, piše Insajder.

Na sednici je usvojena odluka da obustava izvođenja nastave u prostorijama visokoškolskih ustanova, srednjih i osnovnih škola, kao i obustava rada tih ustanova, ostaje na snazi sve dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti kovid-19.

Vlada Srbije je saopštila da se određene obrazovno-vaspitne aktivnosti mogu organizovati u prostorijama ustanova uz primenu i poštavanje svih zaštitnih mera.

„Poslodavci koji obavljaju delatnosti u oblasti trgovine na malo, usluga u oblasti ugostiteljstva, kao i preduzetnici u trgovinskim centrima, dužni su da primene sve preventivne mere u cilju suzbijanja zarazne bolesti Covid-19. To podrazumeva ograničen broj ljudi u istom prostoru, dezinfekciju objekata, upotrebu zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava“, navodi se u saopštenju.

Priređivači igara na sreću mogu obavljati svoju delatnost u objektima koji nisu veći od 400 metara kvadratnih uz primenu svih obavezujućih zaštitnih mera.

Takođe, lična dokumenta kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja smatraće se važećim, ukoliko zahtevi za izdavanje novih budu podneti u roku od 30 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Vlada je usvojila i odluku o bespovratnoj finansijskoj pomoći iz budžeta RS u neto iznosu od 30.000 dinara mesečno, za period od tri meseca, licima koji imaju status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, utvrđenog od strane reprezentativnog udruženja u kulturi, u skladu sa Zakonom o kulturi.

InsajderPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.