Zemaj o novim merama: Ugostiteljski objekti i tržni centri radiće do 21h

Kako je i najavljeno, danas je odlučeno da se uvedu nove mere u borbi protiv koronavirusa za celu teritoriju Kosova. Tržni centri i ugostiteljski objekti radiće ponovo skraćeno – do 21:00, dok će se predavanja na svim javnim i privatnim univerzitetima održavati samo putem interneta, potvrdio je kosovski ministar zdravlja. Prema pisanju Gazete Express, nove mere stupiće na snagu u ponedeljak i nakon dve nedelje biće ponovo razmotrene.

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, prisustvovao je danas sastanku Odbora za prevenciju pandemije na kojem se raspravljalo o uvođenju novih mera u borbi protiv korona virusa.

Na konferenciji za štampu posle ovog sastanka saopštene su i nove mere.

Tržni centri biće otvoreni od 05:00 do 21:00, dok će radno vreme ugostiteljskih obejkata, osim za usluge dostave, takođe biti od 05:00 do 21:00.

Usled povećanja broja novoinficiranih odlučeno je i da se umanji broj osoblja na centralnom i lokalnom nivou u javnim i privatnim institucijama, poručio je Zemaj prenosi RTK2.

Radnici stariji od 60 godina i hronični bolesnici izuzeti su od pojavljivanja na radnom mestu, i svoje obaveze bi trebalo da nastave izvršavaju online putem, dodao je Zemaj.

Ujedno je zabranjeno javnim i privatnim institucijama da organizuju skupove.

Kako je izjavio Zemaj, osobe starije od 65 godina od sada će moći da izlaze iz kuće u periodu od 6 do 10 i od 16 do 19 časova.

„Izvan ovog vremena mogu se kretati samo radi zdravstvenih potreba“, dodao je.

Odlučeno je i da se predavanja na svim javnim i privatnim univerzitetima održavaju samo putem Interneta.

Zemaj je dodao da se o kontroli na graničnim prelazima razgovara, kao i da će unutar zdravstvenih ustanova biti preduzete stroge mere.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.