Novaković: Za Srpsku kod kuće, očekuje se rast zaraženih, Omikron je verovatno tu

epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Desanka Novaković
FOTO: KoSSev

Omikron soj koronavirusa zavladao je svetom. Iako izaziva slabije simptome, višestruko se brže širi u odnosu na prethodne varijante, usled čega je došlo do novog porasta broja zaraženih. Iako nije vršena tipizacija, pretpostavlja se da je omikron prisutan i u srpskim sredinama na KiM, kazala je za KoSSev i Kim epidemiolog Desanka Novaković u danu kada je saopšteno da je registrovano 100 novih slučajeva. Novaković poziva na vakcinaciju, ali i apeluje na građane da predstojeću Srpsku Novu godinu proslave u svojim domovima, jer je očekuje rast broja novoobolelih u narednom periodu.

U srpskim sredinama na Kosovu se od početka nove 2022. godine beleži rast broja novoinficiranih. Drugog januara registrovano je 25 novih slučajeva, tri dana kasnije saopšteno je da je broj novoinficiranih 36, a 8. janura – 66. Novi presek stanja objavljen je jutros, kada je saopšteno da je čak 100 novih slučajeva registrovano u srpskim sredinama, od ukupno 190 testiranih uzoraka.

Obistinile su se najave i procene lekara da će nakon novogodišnjih i božićnih praznika doći do drastičnog uvećanja broja novoinficiranih, kazala je za KoSSev i Kim epidemiološkinja Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Desanka Novaković.

„Ostvaren je veliki broj kontakata, organizovana su masovna okupljanja i slavlja, građani se nisu pridžavali osnovnih preventivnih epidemioloških mera“, tvrdi epidemiološkinja.

Kaže da je u ovom trenutku epidemiološka situacija nepovoljna – sa tendencijom rasta broja novozaraženih, usled čega raste i broj hospitalizovanih.

U kovid odeljenju mitrovičkog KBC-a trenutno se leči 60 pacijenata, od kojih je 31 na kiseoničkoj potpori.

Novaković kaže da je više od 91 odsto zadržanih u KBC nevakcinisano, ali i da se broj hospitalizovanih znatno povećao od Badnjeg dana.

Nije rađena tipizacija za omikron, ali zaključak je da je prisutan i u srpskim sredinama

Širom sveta rasprostranjen je novi soj koronavirusa – omikron kojeg karakteriše velika zaraznost, čak i veća od delta soja, za koji struka tvrdi da je i dalje prisutan u našem regionu.

Omikron soj već je registrovan na Kosovu. Kosovski institut za javno zdravlje potvrdio je krajem 2021. da je potvrđeno ukupno devet slučajeva.

Novaković kaže da u mitrovičkoj laboratoriji nije vršena tipizacija za omikron, te da zbog toga ne može zvanično da se tvrdi da je prisutan u srpskim sredinama na KiM.

Međutim, kako dodaje, na osnovu brzine širenja virusa i kliničke slike, dolazi se do zaključka da je ovaj soj verovatno postojan i na našoj teritoriji.

„Procenjuje se da se pet puta brže širi nego delta soj. Skraćeno je vreme inkubacije, kada je omikron u pitanju inkubacija je prosečna tri do četiri dana. Ono što je zapažanje infektologa i nas koji anketiramo jeste da se sada u većem procentu javlja povišena temperatura koja se kreće u intervalu između 38 i 39 stepeni“, kaže Novaković.

Dodaje i da su dominanti simptomi iz gornjeg respiratornog sistema, što znači da pacijenti često imaju curenje iz nosa, osećaj jakog bola u grlu i prisutnu promuklost i malaksalost.

Naš sagovornik navodi i da se, međutim, pacijenti sve ređe žale na dijareju, te da je manja prisustost simptoma od strane digestivnog trakta i da se skoro uopšte ne prijavljuje gubitak čula ukusa i mirisa.

Vakcinišite se – pa i da se zarazite, simptomi su slabiji od obične prehlade

Dr Novaković  apeluje na građane da se pridržavaju osnovnih preventivnih mera, jer su, dodaje, prethodne situacije dokazale da posle praznika i proslava, dolazi do povećanja broja obolelih, a posebno u slučaju omikrona.

Ujedno poziva one koji se nisu vakcinisali da to učine.

„Zapažanja i dokazi su da vakcinisani građani dosta manje oboljevaju, u znatno manjem procentu nego nevakcinisani. Sa vrlo slabom kliničkom slikom, čak slabijim simptomima i od simptoma običnog gripa i prehlade“, kazala je Novaković.

Dodaje da je država Srbija obezbedila dovoljan broj vakcina i da ne postoji razlog da se građani ne nevakciništu.

„Za razliku od drugih zemalja u regionu mi imamo mogućnost da biramo koju vakcinu zapravo želimo da primimo. Sve vakcine su dobre i pouzdane, što dokazuje minimalni broj zaraženih kod vakcinisanih lica“, poručila je.

Srpsku Novu godinu proslaviti u svojim domovima

Uoči predstojeće Srpske Nove Godine, Novaković kaže da bi, poučeni prethodnim iskustvom i dokazima, još ove godine trebalo da se suzdržimo i ostanemo u svojim domovima.

„Bez okupljanja čak i na otvorenom prostoru. Iako smo svi željni druženja i zabave, moramo biti svesni epidemiološke situacije koja je jako nepovoljna u ovom trenutku sa tendencijom rasta učestalosti novoobolelih u narednom periodu“, podcrtala je.

Nadamo se novim mutacijama koje bi izazvale još slabiju kliničku sliku

Poziva građane da budu strpljijvi zarad starije populacije i zdravstvenih radnika, jer je, kako kaže, prema tvrnjama starijih epidemiologa, moguće da će doći do novih mutacija koje će učiniti da klinička slika obolelih od kovida bude čak i slabija.

„Po tvrdnjama starijih epidemiologa, nadamo se da će virus izmutirati, jer daje dosta blaže kliničke slike nego što su bile na samom početku epidemije. Negde se i po simptomatologiji on sada jako približava gripu. Iako je već izmutirao u slabiji soj, struka smatra da će tek izmutirati i da će u budućnosti biti bolja epidemiološka situacija“, zaključuje Novaković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.