Nova zaplena oružja u ataru Banjske – oprema i oružje pobacano i rasuto po šumi

Četiri pancira sa oko 30 okvira s municijom – oko 1000 metaka, tri puške, 6 pištolja, uglavnom dugih, zolja, sanduk, gornji deo uniforme, maske, šeširi, rukavice, dve radio veze, kaiševi i jedna paklica cigareta – sve razbacano po šumi na području sela Bresnica.

Kosovska policija saopštila je da je izvršila novu zaplenu naoružanja, treću potvrđenu od kada je pre bezmalo nedelju dana u zasedi na ulazu u selo Banjska ubijen pripadnik redovne Kosovske policije, a potom i tri Srbina sa Severa, navodnih pripadnika oružane maskirane grupe, koja je satima razmenjivala vatru sa jakim snagama specijalne Kosovske policije koje su izvršile opsadu sela.

Kosovska policija je, kako je sama potvrdila u večerašnjem saopštenju, nastavila da „kontroliše i pročešljava“ teren na Severu, a u vezi sa incidentom u Banjskoj prošlog vikenda.

Danas su pretresli selo Bresnicu u ataru Banjske. Selo Bresnica nalazi se na 8 kilometara severno od Zvečana. Smešteno je na obroncima Spasojevog brda i Čukare iznad toka Bresničke reke.

Uz fotografije koje su priložili, tvrde da su zaplenili „veću količine teškog naoružanja, municije i razne vojne opreme“, da se radi o materijalnim dokazima koje su forenzičari prikupili na terenu.

Prema dostupnim fotografijama, pronađena, odnosno zaplenjena oprema se vidi rasuta u šumi, a ono što je policija saopštila kao zaplenjeno, nije predstavljeno zbirno.

Pronađeno i zaplenjeno je sledeće naoružanje:

Pancir sa šaržerom i 30 metaka, šešir i rukavice, maska zelene boje uz još jednu masku; pancir sa tri šaržera i 90 metaka, torbica za oko struka, gornji deo uniforme; pancir sa tri šaržera i 85 metaka; duga puška sa 5 okvira od po 30 metaka; kaiš, dva okvira sa po 30 metaka, dugi pištolj i još dva pištolja sa po 15 metaka; crni sanduk sa 5 okvira od po 30 metaka i ručna bomba; dugi pištolj sa pet okvira od po 30 metaka; dugi pištolj sa pet okvira od po 30 metaka, duga puška sa okvirom od po 30 metaka; duga puška sa okvirom od po 30 metaka, radio veza/motorola, zolja, šešir u SNB boji, pancir sa okvirom i 30 metaka, okvir, radio veza, kabanica, paklica cigareta.

Nakon dokumentacije i pakovanja, svi materijalni dokazi su povučeni od strane forenzičara, kako bi se nastavilo dalje postupanje u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima, navodi dalje KP.

Kosovske snage su prethodnih dana zaplenile arsenal oružja za koji tvrde da je iz Srbije sa procenjenom vrednošću od 5 miliona evra, i pritom sa naznakom da se traga za još oružja.

Deo oružja je bio izložen za medije u bazi specijalnih policijskih snaga u Južnoj Mitrovici.

Pretresi su izvršeni i juče na pet lokacija u Zvečanu, Mitrovici i Gazivodama. Pretrešeni su vešeraj i kotlarnica KBC Kosovska Mitrovica, objekat poznat kao Grej, vila za koju je Kosovska policija navela da je u vlasništvu bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, kao i kuća Vladimira Radivojevića zvanog Mami, koje specijalno tužilaštvo povezuje sa događajima u selu Banjska od 24. septembra odnosno navodi da su oni osumnjičeni.

U ovim pretresima zaplenjeno je:

„Dva vozila marke Mercedes, 4,84 kg srebra, 4×4 motor, jedan čamac-brod, dve neprobojne ploče sa dva štitnika, tri noža, dva rutera, dva ključa od automobila, pet čaura, jedan dron, pet USB, jedna GoPro kamera – SSD, video kamera sa karticom, optički nišan, jedan sprej i sedam mobilnih telefona“.

Ujedno, iz Specijalnog tužilaštva su naveli da će nadležnom sudu podneti zahtev za oduzimanje vile na obali jezera Gazivode, kao i jedan penthaus, i jedan lokal.

Dojučerašnji potpredsednik Srpske liste, u izjavi koju je novinarima u Beogradu juče pročitao advokat Goran Petronijević, sa kojim se danas i pojavio u MUP-u i dao izjavu u svojstvu građanina, preuzeo je svu odgovornost za organizaciju i učešće u akciji u Banjskoj 24. septembra.

Tela trojice ubijenih Srba, S.N., B.M. i I.M., predati su danas porodicama.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na Severu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.