Upravni odbor RTK na mesec dana suspendovao direktora kanala ove kuće Željka Tvrdišića

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

„Upravni odbor RTK je na vanrednoj sednici održanoj 30. septembra 2023. godine, nakon ocene izveštaja koji je urađen u RTK, povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija, u kome je ubijen policajac Kosova, preduzeo neke od važnih mera za ispravljanje kršenja standarda profesionalnog izveštavanja“.

UO RTK je saopštio da je nakon detaljne rasprave i analize situacije u vezi sa emitovanjem hronike na vestima RTK2 (kanal na srpskom jeziku) 28. septembra 2023. godine, na predlog generalnog direktora, Upravni odbor RTK jednoglasno odlučio da suspenduje direktora RTK2 Željka Tvrdišića na period od 30 dana. Ova mera je preduzeta u skladu sa zakonom i propisima na snazi.

„U ovom periodu, rukovodstvo RTK-a će izvršiti detaljnu analizu situacije i izveštavanja uopšte, kako bi se identifikovala sva moguća kršenja profesionalnih standarda i preduzela odgovarajuće mere za njihovo otklanjanje. Takođe, protiv svih lica umešanih u povrede profesionalnog izveštavanja biće preduzete i druge disciplinske mere koje su definisane zakonima i propisima sa kojima RTK posluje“, navodi se u saopštenju.

Takođe, poznato je da je predsednik UO RTK 24. septembra, putem elektronske pošte zamolio generalnog direktora, a samim tim i sve jedinice na to da budu opreznije i budnije u odnosu na situaciju, kao i da profesionalno izveštavaju.

„Odbor RTK-a nastavlja da podržava slobodu medija, profesionalizam i integritet nezavisnog izveštavanja, i odlučan je da obezbedi da sve radnje budu u skladu sa ovim principima i sa Zakonom o RTK i ustavnim duhom Republike Kosovo“, kaže se, između ostalog, u saopštenju.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.