Tenzije uoči utakmice: Da li će Španci ispoštovati protokol pred meč sa Kosovom?

Lopta
Foto: Radio-Televizija Vojvodine

Reprezentacije Španije i Kosova igraju u Sevilji u trećem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru, a jedna „utakmica“ već je počela pre one na stadionu „La Kartuha“, piše N1.

Španija igra kako bi se plasirala na Svetsko prvenstvo, ali i kako ne bi dobila još jednu kaznu za kršenje olimpijskog protokola zbog odbijanja da prizna simbole Kosova.

Prema izvorima lista „La Vanguardia“, Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je španskoj fudbalskoj federaciji „uputstva“ koja bi trebalo da slede u protokolu meča.

Međunarodni olimpijski komitet, UEFA i FIFA priznaju Kosovo kao punopravnog člana (od 2016. u fudbalu i od 2014. u olimpijskoj porodici) i staviće pod lupu ovu utakmicu.

Vladine preporuke odnose se na ime Kosovo, koje „bi trebalo da bude neutralno i da ne podrazumeva priznavanje državnosti“, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

Dakle, u teoriji, prema ovom kriterijumu, reč Kosovo ne bi trebalo da se pojavljuje na semaforu, na razglasu, u sali za konferenciju ili na dokumentima koji se izdaju. Federacija bi trebalo da koristi sintagmu „teritorija Kosova“ ili „tim federacije Kosova“, kao što je to već učinila na svom Tviter nalogu, a takođe i nacionalna TV i radio stanica.

Ministarstvo uverava da će se meč „rukovoditi sportskim pravilima FIFA, koja će se strogo primenjivati u okviru punog poštovanja pravila međunarodnog prava“, pa će se, u skladu sa ovim propisima, „koristiti zastava i himna koju svaka federacija dostavi za predstavljanje”.

„Fudbal je fudbal, a njegova pravila postavlja FIFA. Ali pravila za priznavanje zemalja utvrđena su međunarodnim pravom“, rekla je ministarka spoljnih poslova Španije Aranča Gonzalez Laja, pozivajući se na činjenicu da vlada i dalje neće priznavati Kosovo.

Međutim, drugi izvori ukazuju da će protokol imati neka „prilagođavanja“, na zahtev Ministarstva spoljnih poslova, u isticanju zastave. Vlada je želela da spreči da se kosovska zastava nađe pored španske, ali to se neće desiti, jer zbog antikovidnih mera nijedno dete neće izaći na teren da drži obeležja reprezentacija.

Što se tiče himne, Federaciji je nagovešteno da se ona ne može najaviti rečima „slušamo nacionalnu himnu Kosova“. To bi trebalo zaobići, jer Španija nije priznala Kosovo.

Trenutno, kosovsku nezavisnost priznaje 98 od 193 zemlje Ujedinjenih nacija. Pet zemalja Evropske unije ne priznaje Kosovo: Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija i Grčka, čija reprezentacija se takođe takmiči u grupi B kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, zajedno sa Španijom i Kosovom.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.