Nova.rs: Kako će izgledati putovanja sa kovid pasošima

Čekaonica aerodrom
Foto: KoSSev

Želeći da izbegnu gubitak još jednog leta, a da njihovo stanovništvo ne ode negde na odmor zbog pandemije koronavirusa, Evropska unija i neke azijske države se trude da sa avio-kompanijama razviju takozvane kovid pasoše za vakcine kako bi im to pomoglo prilikom međunarodnih putovanja, prenosi AP.

Rade na sistemima koji bi putnicima omogućili da pomoću aplikacija za mobilne telefone dokažu da su vakcinisani, što bi im pomoglo da izbegnu teške zahteve za karatinom na konačnom odredištu. Ali višestruki napori podvlače nedostatak jednog centralnog međunarodnog sistema koji bi elektronski verifikovao status vakcinacije. Projekti se takođe suočavaju sa tehičkim izazovima u zajedničkom radu, dok pitanja o privatnosti i nejednakosti vakcina ostaju.

Pasoši za vakcinaciju dodali bi još jedan digitalni sloj u mnoštvu postojećih aplikacija za zdravlje u periodu koronavirusa i traženje kontakata koji su mnoge države i kao i SAD pokrenule. Burno se raspravljalo o njihovoj distribuciji u zemljama za ponovno otvaranje lokalnih ekonomija, a mnogi su se usprotivili da se ovi pasoši traže za odlazka u pabove, na koncerte i na sportske događaje.

Međutim, ima više zamaha da se koriste za međunarodna putovanja, posebno države poput Islanda otvaraju svoje granice za vakcinisane posetioce, a druge puput Saudijske Arabije počinju da dozvoljavaju vakcinisanim turistima da putuju u inostranstvo. Odluka EU da od prošle nedelje otvori svoje granice za vakcinisane putnike dodaje još veću hitnost za njihovu upotrebu.

Zvanični napori

Prvi deo pasoša o vakcinaciji je službeni ili odobreni elektronski zapis imunizacije korisnika, prenosi AP.

Evropska unija, Kina i Japan rade na sopstvenim digitalnim sertifikatima o vakcinaciji za prekogranična putovanja. U međuvremenu, Velika Britanija ažurirala je svoju aplikaciju Nacionalne zdravstvene službe kao bi omogućila potpuno vakcinisanim korisnicima da dokažu svoj status prilikom putovanja u inostranstvo, što se podudara sa ublažavanjem pravila putovanja.

U toku je testiranje digitalnog sertifikata EU, koji će takođe potvrditi rezultate testiranja na kovid-19 ili naznačiti da je neko preležao virus, a sa primenom bi trebalo da se počne do kraja juna. Na taj način će se omogućiti stanovnicima koji žive u oko 30 evropskih zemalja da se ponovo okupe sa svojim rođacima i porodicama.

I dalje nije jasno gde će i kako će tačno putnicima u EU koji nemaju unutrašnje granične prelaze, biti čekirani odnosno proveravani sertifikati. Zvaničnici u Briselu kažu da će to zavisiti od države do države. Ideja je da putnici mogu da skeniraju svoj QR kod koristeći službenu aplikaciju za verifikaciju koja proverava podatke u nacionalnim bazama podataka. SZO ne preporučuje dokaz o vakcinaciji kao uslov za međunaroodna putovanja, navodeći nejednaku rasporedelu vakcina.

Aplikacija za putovanje

Putnicima će biti potrebna aplikacija za pametni telefon za nošenje eventualnih zvaničnih potvrda o vakcinaciji.

Projekat EU uključuje tehnologiju otvorenog koda, koju evropske zemlje mogu da koriste za izgradnju sopstvenih zvaničnih mobilnih novčanika.

Međunarodno udruženje vazdušnog transporta, grupa avio-industrije, ima svoj sertifikat za putovanja za koji su se prijavile avio-kompanije. Putnici već mogu da koriste aplikacije da provere da li su njihovi rezultati testa na kovid-19 prihvaćeni na odredištu. Travel Pas i Komon Pas su zasad dostupni samo putnicima avio-kompanija koje ih koriste. Obe se takođe mogu integrisati u aplikacije za putovanje avio-kompanijama, takoda korisnici mogu da verifikuju svoj status vakcinisanih kada se prijave putem interneta. Očekuje se da će obe raditi zajedno sa EU sertifikatima.

Šta žele putnici

Poslovni putnici poput britanskog izvršnog direktora za odnose sa javnošću Ričarda Foga pozdravljaju kovid pasoše. Fogova firma promenila je planove o prisustvu velikom sajmu u Barseloni sledećeg meseca, s obzirom na karantinska pravila za ljude koji se vraćaju u Veliku Britaniju.

„Tih 10 dana karantina imaće negativne implikacije – nema šanse da se to zaobiđe“, rekao je Fot, priznajući kompromise, uključujući i zabrinutost zbog privatnosti podataka.

Ejmerik Segard, izvršni direktor iz Ženeve, istakao je da putnici već sada predaju pasoše sa ličnim podacima po dolasku.

„Ličnno, znate, bio bih srećan da bilo kome kažem, da vakcinisan sam ili ne, nisam vakcinisan“, rekao je on, dodajući da će kovid pasoši pomoći da se izbegne „logistička noćna mora“ višestrukog testiranja protiv korone, prilikom posete drugim zemljama EU.

Bezbednost i privatnost

Pasoši o vakcinaciji polarizujuća su tema, a internet diskusija ističe neosnovane strahove da će se koristiti za kontrolu ljudi, ograničavanje slobode i narušavanje privatnosti.

Programeri ističu da se minimalni lični podaci čuvaju na telefonima, a jedino što se pronosi su ključevi za šifrovanje koji omogućavaju sigurnu razmenu informacija.

„Ako se radi pravilno, ovo ne donosi dodatni nivo rizika za privatnost, jer samo dajete status akreditiva da ili ne“, rekao je Kevin Trili, glavni direktor za proizvode u kompaniji za verifikaciju ličnih podataka Onfido, koja radi na verifikaciji kartice tehnologija.

Tu je i pitanje koliko će različiti sistemi akreditiva za vakcine raditi zajedno i da li će države međusobno priznavati sertifikate. Vlada Velike Britanije je upozorila da trenutno puno zemalja ne prihvata dokaze o vakcinaciji od putnika.

Nova.rs

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.