BLOG 444. dan epidemije: Više od 2.000.000 revakcinisanih u Srbiji

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Više od 4.5 miliona doza vakcina protiv koronavirusa dato je u Srbiji. Od toga, obe doze primilo je ukupno 2.019.777 građana, a prvu dozu čak 2.507.302 hiljade ljudi, što je više od 30 odsto stanovništva, pokazuju jučerašnji podaci. Prema dostupnoj statistici na sajtu „ourworldindata“, na dnevnom nivou se u posednjem periodu vakciniše između 40.000 i 50.000 ljudi. Sa druge strane, na Kosovu proces imunizacije započet pre dva meseca kreće se dosta sporije. Na dnevnom nivou vakciniše se u proseku nešto iznad hiljadu ljudi. Prema poslednjim dostupnim podacima, do sada je vakcnisano nešto iznad 63.000 ljudi.

Nova.rs: Kako će izgledati putovanja sa kovid pasošima

Želeći da izbegnu gubitak još jednog leta, a da njihovo stanovništvo ne ode negde na odmor zbog pandemije koronavirusa, Evropska unija i neke azijske države se trude da sa avio-kompanijama razviju takozvane kovid pasoše za vakcine kako bi im to pomoglo prilikom međunarodnih putovanja, prenosiAP. Opširnije u posebnoj vesti.

Mladima od 16 do 30 godina uz vakcinu i turistički vaučer od 50 evra?

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA) predložila je Vladi Srbije da mladi uzrasta od 16 do 30 godina prilikom vakcinacije dobiju vaučer za turistička putovanja u vrednosti od 50 evra, od čega bi država subvencionisala 30, a turističke agencije 20 evra, istakao je u razgovoru za portal N1 direktor YUTA Aleksandar Seničić. Opširnije u posebnoj vesti.

Kisić Tepavčević: Prvi put za godinu dana jednocifren broj zaraženih u ustanovama socijalne zaštite 

Do ovog momenta vakcinisano je oko 90 odsto korisnika ustanova socijalne zaštite i nešto manje od 80 odsto svih zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, navodi za RTS ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević. Dodaje da je ipak na mladima da daju završni udarac virusu.

Darija Kisić Tepavčević je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a navela da je u toku jučerašnjeg dana po prvi put nakon godinu dana detektovan jednocifren broj korisnika koji su pozitivni.

Kosovski institut za javno zdravlje: Nema preminulih, 23 novoinficirana

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeležena su 23 nova slučaja koronavirusa, nema preminulih, a 130 lica je izlečeno, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje. Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija 24 časa: Preminulo 10, novoinficiranih 178

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo deset osoba. Zvanično su potvrđena 178nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije –covid19.rs. Opširnije u posebnoj vesti.

U Hrvatskoj odobrena vakcinacija dece starije od 12 godina (RTS/N1)

U Hrvatskoj je odobrena upotreba vakcine protiv koronavirusa kompanija „Fajzer-Biontek“ za decu starosti od 12 do 15 godina, saopštila je epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Tatjana Nemet Blažić. Podsetivši da je do sada vakcinacija bila dozvoljena samo za starije od 16 godina, ona je pozvala lekare da o tome obaveste pacijente, pogotovo decu sa hroničnim bolestima.

Novi soj kovid 19, kombinacija indijskog i britanskog (RTS)

Ministar zdravlja Vijetnama Ngujen Tan Long potvrdio je da je u toj zemlji otkrivena nova varijanta koronavirusa, kombinacija indijskog i britanskog soja, i koja se brzo širi.“Nakon izvođenja sekvenciranja gena na novootkrivenim pacijentima, otkrili smo novi soj koji je kombinacija indijskog i britanskog“, rekao je vijetnamski ministar.

Laboratorijske kulture nove varijante, koja je mnogo prenosivija od ranije poznatih tipova, otkrile su da se virus vrlo brzo replicira, što objašnjava zašto se toliko novih slučajeva pojavilo na različitim lokacijama u kratkom periodu, rekao je Ngujen Tan Long.

Nakon što je uspešno držao pod kontrolom kovid-19 tokom većeg dela prošle godine, Vijetnam se sada bori protiv epidemije koja se brže širi, a od kraja aprila u 31 od 63 grada i provincije zaraženo je skoro 3.600 ljudi, što čini više od polovine ukupnih zaraza u zemlji.

Ova država jugoistočne Azije do sada je registrovala 6.396 slučajeva koronavirusa i 47 smrtnih slučajeva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.