Nova faza dijaloga BG-PR: Od tehničke normalizacije ka pomirenju

13:30 – Vučić, Tači, Mogerini: Sledi nova faza dijaloga BG-PR

Srpski i kosovski predsednik, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, započeće novu fazu dijaloga Beograda i Prištine. Odgovarajući timovi počeće sa pripremama. Dvojica predsednika naglasili su i važnost da se sporazumi postignuti u dijalogu – bez odlaganja – sprovedu – ovo je ukratko rezultat današnjeg zajedničkog, neformalnog sastanka dvojice predsednika sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, saopšteno je iz njene kancelarije za saradnju sa medijima. Iako se sve tri strane slažu da sledi, kako navode, nova faza dijaloga, niti iz EU, niti predsednici nisu, međutim, precizirali šta ona podrazumeva. Kosovski predsednik poručuje i da slede "pomirenje i potpuna normalizacija susedskih odnosa između Kosova i Srbije".

Vučić: Razgovarali smo o suštini, moramo hrabrije da razgovaramo unutar naših javnosti

"Razgovarali smo najmanje o tehničkim stvarima i zato mislim da je razgovor bio plodotvoran i važan," rekao je srpski predsednik novinarima nakon sastanka.

Vučić sa Mogerini: Da ne budemo kao guske magli

"Što se tiče bilateralnog dela – ja sam tražio ubrzani pristup Srbije EU i po prvi put sam to na takav način tražio. Mislim da sam dobio razumevanje visoke predstavnice Mogerini za to i tražio sam čak da tačno znamo kada možemo da postanemo član EU, da ne budemo kao guske u magli koje možda i mogu da pronađu pravi put, ili koje će sigurno da pronađu pravi put, ali da se ne zna gde se i kada završava taj pravi put," rekao je Aleksandar Vučić.

Zato će, dodaje, biti važna poseta predsedniku EU saveta, Donaldu Tusku, koja će se prema sadašnjim najavama, održati 14.

"Razgovarali smo o suštini, sadržaju dijaloga u budućnosti. Ostaje nam nekih mesec i po dana da se pripremimo, i kroz više šatl poseta i razgovora – kuda, kako i na koji način želimo da nastavimo," dodao je Vučić. 

Ističe i da će se dijalog baviti suštinskim stvarima.

"Kako i na koji način vidimo naše odnose za godinu, dve, ili pet, što znači da moramo ozbiljnije i hrabrije da razgovaramo unutar – sa naše strane – srpske javnosti, oni – unutar albanske javnosti na KiM-u i svi zajedno da mnogo češće razgovaramo," istakao je srpski predsednik.

Tači: Nova faza dijaloga vodiće ka normalizaciji i pomirenju Srba i Albanaca

Kosovski predsednik je kazao da je imao "plodotvoran" sastanak sa Vučićem, na kojem je razgovarano o, prenose beogradske agencije – pripremama za nastavak dijaloga koji treba da vodi ka normalizaciji odnosa i pomirenju "dve zemlje i dva naroda".

"Ovo će biti nova faza dijaloga, koja treba da vodi ka normalizaciji i pomirenju u korist dva naroda, ali i celog regiona," rekao je Tači.

"Pomirenje i potpuna normalizacija susedskih odnosa Kosova i Srbije"

"Od tehničke normalizacije ka pomirenju između Kosova i Srbije – zahtevaće težak posao, poverenje i strpljenje. Ali, pomirenje i potpuna normalizacija susedskih odnosa između Kosova i Srbije imaju za cilj da osiguraju mir za našu decu. Vredan cilj" – poručio je takođe kosovski predsednik, na svom Twitter nalogu.


Tači sa Mogerini o "konkretnim koracima" pred evropskim putem Kosova

Tači je, govoreći o bilateralnom sastanku sa Mogerini, rekao:

"Razgovarali smo o konkretnim koracima pred nama na evropskom putu kako bi prevazišli izolaciju Kosovu."

I on je potvrdio da slede pripreme tehničkih timova, koji će "analizirati i predložiti teme za nastavak nove faze dijaloga".

"Nadam se i uveren sam da je pomirenje Srba i Albanaca nešto što se može postići. To je u interesu Kosova, Srbije i celog regiona, a Kosovo će tome biti u potpunosti posvećeno i odgovorno će se ponašati," naglasio je on.

10:51 – Brisel: Mogerini, Vučić i Tači na sastanku

Pre nešto više od petnaestak minuta u Briselu je počeo, kako je najavljeno, neformalni sastanak visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini i srpskog i kosovskog predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Na sastanku će se, kako su najavili ovi predsednici – razgovarati o nastavku dijaloga, odnosno njegovom budućem formatu.

Mogerini je sastanak sazvala nakon susreta sa dvojicom zvaničnika na marginama samita Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP), kada je, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, i navela da očekuje "razvoj veoma skoro".

Tači i Vučić "razmeniće mišljenja o nastavku dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, kao i o širim događajima u regionu Zapadnog Balkana", ranije je saopšteno iz pres službe visoke predstavnice.

Pred ovaj briselski razgovor, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naveo je da smatra da će se dijalog Beograda i Prištine podići na predsednički nivo:

"Kad pomislim na te razgovore, nikad mi nije lako, ali ne žalim se. Verujem da ni Tačiju nije prijatno da sreće mene. Ovoga puta nećemo imati precizno utvrđene teme, pričaćemo o tome kako vidimo Kosovo i Metohiju za godinu, pet, deset, petnaest godina. Važno je da se dijalog nastavi, jer se tako smanjuju tenzije."

Nakon što je Mogerini pozvala srpskog i kosovskog predsednika na sastanak, na kosovskoj političkoj sceni usledio je niz reakcija. Demokratska liga Kosova upozorila je na to da kosovski predsednik ima nameru da u dijalogu "realizuje lične interese", a ne "državne", navodeći da bi dijalog trebalo da vodi vlada. Njihov kandidat za premijera – Avdulah Hoti – pozvao je sve kosovske političke stranke da se pridruže njegovoj stranci u suprotstavljanju tome da Tači vodi briselske razgovore. Nekadašnji predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasnići, naveo je da bi razgovori dve strane trebalo da budu u "sigurnim rukama", te da je dosta sa "golim prevarama", ali i da je neophodan je nacionalni konsenzus. "Ovi predsednici ne donose normalizaciju odnosa Kosova i Srbije" – tvrdi on. Detaljnije u posebnoj vesti.

A njegov kolega iz Prištine, Hašim Tači, takođe pred odlazak u Brisel – najavio je "razmenu početnih ideja o tome kako da se nastavi dijalog u novoj fazi, sa ciljem da se postigne u proces normalizacije".

"Ovo je samo inicijalni sastanak u ovoj novoj fazi dijaloga, što dokazuje našu posvećenost punoj normalizaciji dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, što je ključni kriterijum za članstvo Kosova u EU i NATO," poručio je kosovski predsednik, pozvavši na "jedinstvo".

"Uzimajući u obzir brojne zadatke pred novim institucijama koje treba da se formiranju bez odlaganja, pozivam na jedinstvo sve političke stranke i institucije Republike Kosovo u svim pitanjima od državnog interesa. Dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je upravo prioritetno pitanje od nacionalnog interesa, zato ću raditi sa upornošću da budemo ujedinjeni kao državne institucije i parlamentarne političke stranke, bez izuzetka."

Današnji sastanak dvojice predsednika prvi je od kada je Vučić stupio na predsedničku dužnost, ali je i prvi briselski sastanak ovih visokih zvaničnika Beograda i Prištine, nakon više od četiri meseca.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.