Noje cirher cajtung: Podela Kosova "probni balon Beograda"

"Ne može da se zamisli da će 'Kosovari' da se slože sa naelektrisanim korigovanjem granica sa Srbijom," piše štampa na nemačkom o ideji šefa srpske diplomatije, Ivice Dačića, o podeli Kosova. Predlog ocenjuju kao "kontroverzan".

"Srpski ministar spoljnih poslova se zalaže za podelu Kosova" – naslov je članka objavljenog na portalu lista Handelsblat.

"Tako bi konflikt koji traje decenijama oko bivše srpske pokrajine koju sada naseljavaju gotovo samo još Albanci, mogao da bude rešen – napisao je ovaj visoki državni funkcioner za list Blic. Kosovo je od pre devet godina nezavisna država koju je priznalo više od 110 zemalja. Na Kosovu ima mnogo srednjovekovnih srpskih manastira i bojnih polja, pa je Beograd do sada hteo da povrati taj region. Prema ranijim idejama o podeli, Severno Kosovo je moglo da bude pripojeno Srbiji," piše Handelsblat.

KoSSev – Čolaku: Ideja o podeli zastarela, ne doprinosi stabilnosti u regionu

"Očekujemo od srpskih zvaničnika da se uzdrže i da ne izlaze u javnost sa izjavama koje uključuju opasne predloge kao što su podela, razmena teritorija, ili promena granica," kazao je šef kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija – Bekim Čolaku, sa druge strane, upravo komentarišući Dačićevu ideju. 

On za RSE upozorava da "unutrašnja debata u Srbiji ne bi trebalo da služi kao platforma za promovisanje svih vrsta ideja i predloga."

"Ove ideje, bez obzira odakle dolaze, jednostavno su zastarele i ne doprinose stabilnosti u regionu, znajući kakve posledice bi imali ovi predlozi kao rezultat takozvanog 'domino efekta' za ceo region," ističe Čolaku.

Dačićev predlog je švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung nazvao "probnim balonom Beograda": 

"Odnos Srbije i Kosova je tema koju Beograd odnedavno vrlo aktivno kultiviše i pri tome ne preza ni od kontroverznih predloga. Tako je ministar spoljnih poslova u svom članku za bulevarski list Blic predložio da se Kosovo podeli. Iako to nije eksplicitno rekao, bilo je jasno da cilja na odvajanje Severa Kosova na kojem žive pretežno Srbi."

"Zasad nema reakcija sa Kosova, sigurno i zato što je Dačić pojasnio da je u pitanju samo njegova ideja, a ne zvanična pozicija vlade. Doduše, teško je zamisliti da ta ideja nije dogovorena sa moćnim srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. On je prošle nedelje najavio da će u Srbiji pokrenuti unutrašnji dijalog o kosovskom pitanju," piše dalje švajcarski dnevnik i dodaje:

"Pitanje pomeranja granica na Zapadnom Balkanu je istorijski krajnje eksplozivno i to ne samo na Kosovu, čije granice Srbija do danas nije priznala, baš kao ni samu državu. A na Kosovu se u poslednje vreme rasplamsala žestoka politička diskusija oko minimalnog pomeranja granice sa Crnom Gorom, koje je bitno doprinelo padu vlade Ise Mustafe u maju ove godine. Tako da ne može da se zamisli da će Kosovari da se slože sa politički mnogo više naelektrisanim korigovanjem granica sa Srbijom. Albanski krugovi su u prošlosti lansirali ideju razmene teritorija – Sever Kosova naseljen Srbima za Jug Srbije na kojem živi mnogo Albanaca."

Dojče vele

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.