NKEU zabrinut zbog Vučićevih optužbi na račun srpskih medija na KiM: Zbog napada na novinare narušen ugled Srbije u svetu

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU), Radna grupa za pregovaračko Poglavlje 35 i Međusektorska podgrupa za slobodu izražavanja i slobodu medija su izrazili zabrinutost zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Pekingu kojom “se na najgrublji način napadaju i etiketiraju nezavisni mediji sa Kosova i Metohije koji izveštavaju na srpskom jeziku”. Negoduju i zbog napada na druge nezavisne novinare u Srbiji zbog kojih je pogoršan „imidž naše zemlje u Evropi i svetu“, a predsednika podsećaju na sopstvenu tvrdnju da „od 2012. godine nikoga nije nazivao domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima”.

“U svojoj izjavi predsednik Srbije tvrdi da su ‘stranci’ stvorili medije na Kosovu i Metohiji kako bi se ‘uništio ugled Srpske liste’ i ‘vodila kampanja za kriminalizaciju severa Kosova i Srba na Kosovu’. Ove proizvoljne ocene negativno utiču na rad nezavisnih medija i narušavaju njihovu bezbednost u kompleksnim okolnostima u kojim oni inače deluju. Od predsednika Republike Srbije očekujemo da šalje poruke ohrabrenja i podrške nezavisnim medijima, naročito onima koji deluju u sredinama gde su građanska prava i bezbednost svakodnevno ugroženi”, navodi se u saopštenju NKEU i njegovih tela.

Iz NKEU podsećaju predsednika Srbije na izjavu datu tokom Unutrašnjeg dijaloga sa predstavnicima Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 da “nikada nije delio Srbe na dobre i loše” kao i da “od 2012. godine nikoga nije nazivao domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima” i izražavaju nadu da će predsednik prikazati doslednost ovim povodom tokom čitavog mandata.

NKEU takođe izražava zabrinutost zbog napada na druge nezavisne novinare u Srbiji, kao i zbog otkazivanja prostora za organizovanje tribine „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“ koja je trebalo biti održana u Nišu u organizaciji Instituta za evropske poslove, dodaje se u saopštenju.

Za kraj podsećaju “da je Srbija zabeležila pad za 14. mesta na listi medijskih sloboda Reportera bez granica, što je jasna ilustracija pogoršanog stanja slobode medija i slobode govora, kao i ukupnog imidža naše zemlje u Evropi i svetu”.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji prеdstаvlја stаlnо tеlo u оkviru kојеg sе vоdi tеmаtski struktuirаnа dеbаtа prеdstаvnikа držаvnе аdministrаciје, pоlitičkih pаrtiја, nеvlаdinih оrgаnizаciја, stručnjаkа, privrеdе, sindikаtа i prоfеsiоnаlnih оrgаnizаciја, о pristupаnju Srbiје Еvropskoj uniji.

Pored drugih tela NKEU je sastavljen i od 35 Radnih grupa, po jednu za svako poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU, a Radna grupa o Poglavlju 35 koje se, između ostalog bavi i procesom normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, jedina je u kojoj među 26 članova ima i organizacija i pojedinaca sa Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić o medijima „od Kosovske Mitrovice do Leposavića, Gračanice“

Predsednik Srbije je sredinom ove nedelje iz Pekinga optužio srpske medije na Kosovu i Metohiji “razaraju ugled Srpske liste”.

„Pa pogledajte samo koliko su svojih medija stvorili na Severu Kosova stranci, koliko su medija stvorili stranci samo da bi razorili ugled Srpske liste, pogledajte sve kampanje koje se vode za kriminalizaciju Severa Kosova, za kriminalizaciju Srba na Kosovu“, poručio je predsednik.

Prema predsednikovim saznanjima “milioni dolara” su uloženi u “10 medija od Kosovske Mitrovice do Leposavića, Gračanice”, ali ta navodna ulaganja su, kako je ocenio “džabe”.

“I svi to znate i džabe, džabe vam je 10 medija koje ste napravili od Kosovske Mitrovice do Leposavića, Gračanice i svih mogućih. Džabe vam je milione dolara koje ste u to uložili, neće Srbi, Srbi znaju za šta su, Srbi znaju koju zastavu podržavaju i koju državu vole. Srbi na Kosovu imaju svoj crveno-plavo-beli barjak, crveno-plavo-belu zastavu, nemaju drugu”, objasnio je, između ostalog, tokom davanja izjave u kojoj je negodovao zbog toga što kandidati Srpske liste nisu bili potvrđeni za učešće u izborima koje je raspisao kosovski predsednik, Hašim Tači.

Vučić je takođe sinoć ponovo govorio o medijima na Severu Kosova. Ovog puta ih je definisao kao “agenturne medijske mreže” koje postaju “glavni snabdevači informacija u centralnoj Srbiji i šire”, o tome čitajte u: Vučić: „Agenturne medijske mreže na KiM glavni snabdevači informacija u centralnoj Srbiji, razbijaju srpsko jedinstvo“

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.