Nikšićani ponovo u akciji dobrovoljnog davanja krvi u Kosovskoj Mitrovici

davanej krvi niksic
FOTO: Deo članova kluba Sveti Sava iz Nikšića koji su danas došli da dobrovoljno daju krv, dok je ostatak ekipe daje krv na transfuziji/KoSSev

Kao što su i obećali u maju, više od 40 članova kluba dobrovoljnih davalaca krvi „Sveti Sava“ iz Nikšića ponovo je došlo na Kosovo i Metohiju. U još jednoj dobrovoljnoj akciji davanja krvi sakupljeno je 32 krvne jedinice. Ovog puta, nakon Kosovske Mitrovice uputiće se ka Velikoj Hoči i Prizrenu. 

davanje krvi nikšićani
FOTO: KoSSev, Miodrag Peković

„Došlo je nas četrdesetak. Sledimo tradiciju da pomognemo stanovništvu koje živi ovde koliko možemo, da bi opravdali ime koje nosimo, velikog prosvetitelja i najvećeg Srbina među nama“, objasnio je za KoSSev, predsednik kluba „Sveti Sava“, Miodrag Peković.

Članovi ovog kluba odlučili su da u Kosovskoj Mitrovici dobrovoljno daju krv dva puta godišnje, kao što to čine i u svom rodnom Nikšiću.

„Mi smo u toku svega ovoga što se dešava na Kosovu i Metohiji i tako smo rešili da pozdravimo ovaj narod, poručili bismo im da budu složni, a mi ćemo ih osluškivati i čekaćemo svaki poziv za pomoć koju možemo da pružimo“, poručio je Peković.

Potpredsednik kluba, Ratko Čvorović, navodi da mu je posebno zadovoljstvo dolazak na Kosovo i ističe da svakog puta kada dođu posećuju različita mesta, kako bi se sreli sa stanovništvom iz različitih krajeva.

davanej krvi niksic
FOTO: KoSSev

Iz Kosovske Mitrovice uputiće se danas ka Velikoj Hoči, dok će sutra prisustvovati slavi manastira Devič, nakon čega će posetiti Zočište, Prizrensku bogosloviju i manastir Sveti Arhangeli.

Klub dobrovoljnih davalaca krvi „Sveti Sava“ iz Nikšića, okuplja 850 Srba iz Crne Gore, a kako kažu imaju i članove širom regiona. Osnovan je 2007. godine u decembru, dok je u januaru 2008, na dan Svetog Save organizovana prva akcija davanja krvi. Prva akcija van Nikšića organizovana je upravo u Kosovskoj Mitrovici 2008. godine. 

Druga njihova poseta Kosovu usledila je 2011. godine kada su u znak podrške prenoćili na barikadama u Zubinom Potoku sa lokalnim stanovništvom. 

U maju ove godine, nakon davanja krvi članovi kluba posetili su mesto ubistva Olivera Ivanovića, više o ovoj poseti pročitajte u:

Nikšićani u akciji dobrovoljnog davanja krvi u Kosovskoj Mitrovici

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.