Brnabić i Stefanović bez novih saznanja o ubistvu srpskih mladića u „Pandi“ u Peći

stefanoić i brnabić
FOTO: Tanjug/Milica Nikolić

Danas se navršava 21 godina od ubistva sprskih mladića u kafiću Panda u Peći na Kosovu i Metohiji. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da nema novih saznanja o tom zločinu, dok ministar Nebojša Stefanović smatra da bi bilo zanimljivo čuti šta su KFOR, EULEX i UNMIK otkrili.

Zločin u kafiću Panda u Peći dogodio se pre više od dve decenije, 14. decembra 1998. Tog dana dvojica maskiranih ljudi ušli su u kafić Panda u centru Peći i rafalnom paljbom iz automatskog oružja usmrtili petoricu srednjoškolaca i jednog studenta.

Ubijeni su Ivan Obradović (14), Zoran Stanojević (18), Svetislav Ristić (17), Dragan Trifović (17) i Vukosav Gvozdenović (17) i student Ivan Radević (25). Lokal Panda nalazio se preko puta pećke gimnazije.

Odmah nakon zločina usledila su hapšenja u Peći, ali na kraju niko nije osumnjičen. Godinama se spekulisalisalo da su zločin izvršili pripadnici OVK, onda je pripisivan čak i stranim službama. Međutim, nakon izjave tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića 2014. godine o tome da zločin nisu počinili pripadnici stranih službi i da će srpska javnost morati da se suoči sa nekim istinima, te da nema dokaza da su mladiće ubili Albanci, dala je argumente uverenjima da iza ubistava stoje pripadnici srpskih službi bezbednosti. Istraga nije potvrdila ni jednu verziju.

Prema policijskim i vojnim izveštajima, napad u kafiću Panda u Peći su izvršila dva maskirana napadača obučena u crne uniforme s oznakama OVK, koja su kafić zasula rafalnom paljbom iz kalašnjikova. Na licu mesta poginula su četiri mladića, više njih je ranjeno, dok su dvojica kasnije podlegla ranama.

U izveštaju Misije OEBS-a iz tog perioda piše da je masakr nad srpskim mladićima u Peći potencijalna odmazda OVK za ubistvo 30 njenih članova nekoliko dana ranije tokom ilegalnog prelaska granice iz Albanije. Navodi se i da je ubistvo u „Pandi izazvalo represiju srpskih snaga nad albanskim stanovništvom u Peći i okolini, zatvaranje čitavog područja i pretragu kuća, kao i premlaćivanja, maltretiranja i krađe nakon policijske operacije“.

Posle ubistva mladića srpska policija je privela oko 150 Albanaca, međutim niko na kraju nije odgovarao za taj zločin. Slučaj nije pokrenut ni u kosovskom pravosuđu, a njime se nije bavio ni EULEX.

Slučaj Panda je u novembru 2015. Tužilaštvo za ratne zločine ustupilo Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK). TOK je do prošle godine ispitao 35 svedoka i „pribavio brojne materijalne dokaze“, rečeno je Insajderu.

Međutim, do danas, nijedna osoba nije uhapšena povodom zločina u kafiću Panda.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema novih saznanja o ovom zločinu.

Brnabić je rekla da nadležni rade svoj posao i da je teško rešavati zločine koje niko nije rešavao 20 godina.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je na zajedničkoj konferenciji za štampu da je Kosovo u nadležnosti KFOR-a, EULEX-a i UNMIK-a i da bi mu bilo „zanimljivo da čuje šta su oni otkrili“.

„Oni imaju odgovornost za istrage tako teških zločina, to im je obaveza i po rezolucijama Saveza bezbednosti i na to se Euleks obavezao. Mi smo spremni da pružimo pomoć, ali se nažalost uglavnom ne prihvata da se uključuju naši državni organi, kao i u slučaju ubistva Olivera Ivanovića“, rekao je Stefanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2015. izjavio da je „gotovo siguran“ šta se desilo u kafiću Panda, ali je i dodao da nema dokaza da bilo koga optuži za taj zločin.

„Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću ‘Panda’ ali nemam dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili“, kazao je Vučić, tadašnji predsednik Vlade.

Insajder/N1

O istrazi zločina u kafiću „Panda“ u Peći, čitajte više u:

21 godina od ubistva u kafiću Panda

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.