Nikolić: Crveni Krst Kosovske Mitrovice uspešno se odupire svim izazovima više od jednog veka

sekretar Crvenog Krsta Kosovske Mitrovice Saša Nikolić
FOTO: Radio Mitrovica Sever

Crveni Krst Kosovske Mitrovice i ove godine će tradicionalno obeležiti 8. maj – Dan Crvenog Krsta, Crvenog polumeseca i nedelju Crvenog Krsta koja traje sve do 15. maja.

U istorijatu najstarije humanitarne organizacije stoji da je na inicijativu revolucionara Anri Dinana osnovana 1864. godine, kao humanitarni pokret i tada je 12 zemalja sveta usvojilo prvu konvenciju u Ženevi, gde su proklamovani principi Crvenog Krsta.

Već 1876. godine na inicijativu Vladana Đorđevića, uglednog vojnog lekara, osnovano je Srpsko društvo Crvenog Krsta u Beogradu, a njegov prvi predsednik bio je mitropolit Mihajlo Jovanović.

U prvoj polovini 20 veka, odnosno 1919. godine grupa entuzijasta, okupljena oko humane ideje formirala je i u Kosovskoj Mitrovici Društvo Crvenog Krsta.

„Postoje pisani tragovi, a autori knjige ‘Srpska prosveta i kultura u Kosovskoj Mitrovici’ Zoran Vukadinović i profesor Milovan Bogavac obradili su i istorijat mitrovačkog Crvenog Krsta. Prema tim pisanim beleškama prvi odbor su sačinjavali predsednik Petar Jokanović, potpredsednici Dušan Tanasković i Sulejman Haznadarević, sekretar Stojan Studić i blagajnik Miroslav Bazović“, rekao je sadašnji sekretar Crvenog Krsta Kosovske Mitrovice, Saša Nikolić.

Nikolić kaže da je Crveni Krst 103 godine bio uz narod, delio njegovu sudbinu.

„Danas sa ponosom možemo da kažemo da je uspeha mnogo u veku za nama, a kroz ovu humanitarnu organizaciju prošla je plejada humanih i odgovornih ljudi. Za taj, ne mali period, mitrovički Crveni Krst je uspeo da se odupre svim izazovima, a u svojim delima je dosledno sprovodio ideju i principe Crvenog Krsta što ga je učinilo snažnijim i jačim“, dodao je Nikolić.

Najveći uspeh ove humanitarne organizacije vidi u teškim ratnim vremenima, kada se „najjače delovalo“.

„Preko 100.000 interno raseljenih lica je prošlo kroz naš grad samo u poslednjim ratovima, a glavnu ulogu u zbrinjavanju tih lica imao je Crveni Krst Kosovske Mitrovice. U gotovo nemogućim uslovima uspeo je da obezbedi humanitarnu pomoć za sva lica koja su utočište potražila u našem gradu. I ne samo to, već je u ratno i posleratno vreme, kada novac nije značio mnogo, jer je bila otežana nabavka hranom i odećom, Crveni Krst uspeo da pruži pomoć Mitrovčanima“, poručio je.

Uz ponavljanje da Crveni Krst „deli sudbinu svog naroda“, napominje da se ova organizacija preselila iz južnog dela grada u severni.

„Danas radimo i funkcionišemo u uslovima koji nisu ni malo laki, ali se trudimo da sve aktivnosti sprovedemo i rad Crvenog Krsta održimo na nivou kakav ova organizacija zaslužuje“, ocenio je.

Nedelju posvećenoj ovoj humanitarnoj organizaciji, Crveni Krst u Kosovskooj Mitrovici obeležiće uz lokalnu samoupravu.

„Realizovaćemo aktivnosti u skladu sa planom i programom. Prvo 11. maja obeležavamo Nacionalni Dan dobrovoljnog davalaštva krvi u saradnji sa odeljenjem za transfuziju krvi KBC Kosovska Mitrovica, zatim 12. maja planiramo uličnu akciju i promociju borbe protiv trgovine ljudima, kao i tradicionalnu akciju pružanja prve pomoći, gde bi glavnu ulogu odigrali naši volonteri u prezentaciji veština i sposobnosti. 13. maja u saradnji sa PU “Danica Jaramaz“ organizujemo akciju druženja sa predškolcima i decom iz vrtića, upoznaćemo ih sa organizacijom i šta znači Crveni Krst, a potom će na platou ispred škole „Sveti Sava“ iscrtavati motive inspirisane pričom o Crvenom Krstu. 14. maja se u Zubinom Potoku organizuje okružno takmičenje u pružanju prve pomoći, gde mitrovički Crveni Krst nastupiti sa dve ekipe“, kazao je Nikolić.

Tvrdi da je mitrovički Crveni Krst unazad deset godina ostvarivao najzapaženije rezultate na opštinskim i republičkim takmičenjima ovog tipa, ali i podseća da se u prethodne dve godine ovo takmičenje nije održavalo zbog pandemije koronavirusa.

Radio Mitrovica SeverPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.