Cene goriva na Kosovu ponovo rastu

Gorivo nafta pumpa
FOTO: KoSSev

Posle kratkotrajne stabilizacije, cene goriva na Kosovu ponovo rastu. Samo u toku ove nedelje beleži se rast od oko 10 centi i cena se kreće i do 1.73 evra za litar dizela, pišu prištinski mediji.

Nafta je početkom nedelje poskupela na 1 evro i 64 centa po litru. Međutim, cena je u međuvremenu dodatno skočila, te se na mnogim pumpama južno od Ibra u četvrtak uveče popela na 1 evro i 70 centi, dok je u petak dostigla 1 evro i 73 centa po litru, javlja Reporteri.

Ovaj medij, međutim, navodi da cene nisu iste na svim pumpama, te da je juče na pojedinim pumpama litar dizela mogao da se kupi i za 1 evro i 68 centi, odnosno 1 evro i 71 cent.

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, cena nafte u drugoj polovini aprila iznosila je 1,58 evra po litru, a sa poskupljenjem se počelo u maju.

Iz Udruženje naftaša naveli su za prištinsku Kohu da neće doći do stabilizacije cene do okončanja rusko-ukrajinskog konflikta.

Predsednik ovog udruženja, Fadilj (Fadil) Berjani, kazao je da se cene menjaju u skladu sa kretanjima na međunarodnoj berzi.

Bivši ministar trgovine, Ismet Muljaj (Mulaj), međutim, kazao je za isti medij da cene na Kosovu „nisu poštene“, jer se ne vrši dovoljan nadzor tržišta goriva na Kosovu, te da kretanje na svetskom tržištu ne odražava kretanja cena na Kosovu.

On preporučuje da kosovska vlada preko Tržišne inspekcije i Agencije za konkurenciju na Kosovu nadgleda aktivnije poskupljenje cena i moguće manipulacije.

Preporučuje i ukidanje PDV-a ili smanjenje akciza na naftu, kako bi cene bile niže.

Pročitajte još:

Rekordi: Cena nafte na Severu 217 din, raste i na jugu, pumpadžije najavljuju nova poskupljenja?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.