Nije odobrena rezolucija o oproštaju kazni tokom pandemije

skupstina
Foto: Kallxo.com

Rezolucija Alijanse za budućnost Kosova (AAK) o oproštaju dugova za izrečene novčane kazne tokom pandemije danas nije naišla na podršku poslanika u kosovskom parlamentu. Za ovu rezoluciju glasalo je 22 poslanika, 43 je bilo protiv, dok uzdržanih nije bilo.

Šef poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, kazao je na današnjoj sednici da bi prema ovoj rezoluciji novčane kazne bile obustavljene dok Skupština Kosova ne donese zakon kojim će se rešiti pitanje oproštaja novčanih kazni tokom pandemije.

Besnik Tahiri je upitao poslanike da li je legitimno kazniti dvoje ljudi u kolima, a ne kažnjavati političare zbog političkih skupova.

Kada je reč o novčanim kaznama izrečenim biznisima za vreme pandemije, sadašnji ministar finansija, Hekuran Murati, rekao je da njegovo ministarstvo nije nadležno da oprosti ove dugove.

„Ne možemo oprostiti dugove. Oproštajem dugova i penala država se ne jača, državu drže porezi, poreski obveznici koji redovno plaćaju. Poreski obveznici isplaćuju zarade lekara, penzionera i vaše plate“, dodao je Murati.

Skupštinsko zasedanje obeležila je rasprava između opozicionih poslanika PDK, DPK, AAK i ministra finansija Hekurana Muratija.

„Kako je moguće da ova vlada, bez razmišljanja dva puta plati 11 miliona evra (za račune za struju na Severu Kosova prim. red.) i ne podrži ovu inicijativu. Okolnosti 2020. i 2021. nisu normalne. Ni Kosovo nije izbeglo ovaj ekonomski kolaps. Građani i preduzeća su oštećeni, usled čega je kupovna moć preduzeća i građana znatno opala. U ovim okolnostima mislim da bi vlada trebalo da oprosti novčane kazne preduzećima. Ne trebaju biti opterećeni dodatnim troškovima za novčane kazne“ istakao je poslanik LDK, Besian Mustaf.

Poslanik PDK Bedri Hamza, u svom obraćanju zatražio je od vlade da poštuje Zakon o ekonomskom oporavku.

„Situacija sa ekonomijom je ozbiljna. Prvo zbog pandemije, drugo zbog nedostatka pomoći prethodnih vlada. Ustavni sud je odluke vlade proglasio neustavnim, uveren sam da su tim odlukama tada izrečene neke novčane kazne. 200 miliona evra novčanih doprinosa za preduzeća, 30 miliona evra za zaposlene koji su ostali bez posla zbog pandemije. Oslobađanje od PDV-a za sirovine. Koliko meseci se ovaj zakon ne primenjuje, zašto se ministre ne primenjuje?“, upitao je Tahiri.

Predstavnik AAK-a Palj Ljekaj (Pal Lekaj), rekao je da oproštaj kazni tokom pandemije
mora biti u skladu sa zakonom. Prema njegovim rečima, potrebna je volja koja prelazi svaku politiku i svaku kalkulaciju, kako bi vratili novac građanima.

Ministar finansija Hakuran Murati odgovorio je opozicionim partijama na kritike koje su iznele u svom izlaganju.

On je poručio Alijansi za budućnost Kosova da ekonomija uopšte nije napredovala dok su oni bili u vladi, dok je govoreći o vladi LDK, Murati rekao da je potrebna hrabrost da se, kako je rekao, „pronađu koferi sa novcem“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.