NGO Aktiv: U prvih šest meseci 2022. zabeležen 51 bezbednosni incident

Aktiv logo
FOTO: Logo NVO Aktiv

U istom danu kada je Kosovska policija saopštila da su etnički motivisani incidenti u opadanju, te da je za prvih šest meseci zabeleženo 4 slučaja sa mogućom etničkom pozadinom i 48 slučaja vezanih za kulturnu baštinu, NVO Aktiv podseća na izveštaj Građanske grupe za brzo delovanje koji je zabeležio 51 bezbednosni incident u istom periodu.

Incidenti različite prirode, među kojima fizički napadi, krađe, oštećenja i uvrede, zabeleženi su u 21 opštini, od toga najviše (20) na području regiona Prištine. Sledi opština Leposavić, gde je registrovano 11 incidenata, zatim u Kamenici 7, a u Peći pet incidenata.

Od 51 incidenta, najveći broj, njih 14, bila su oštećenja ili krađe verske i imovine Srpske pravoslavne crkve, dok je 13 incidenata u vidu oštećenja, obijanja ili pljački domaćinstava. Osim toga, RRCG je zabeležio i sedam fizičkih napada, po jedan u Goraždevcu, Straži, Gračanici, Babinom Mostu, Obiliću, Starom Grackom i Banji.

Krađi ili oštećenja imovine javnih institucija bilo je šest, dok je zabeleženo pet krađa ili oštećenja privatne pokretne imovine. RRCG je zabeležila 6 provokativnih grafita.

Na osnovu izveštaja RRCG, tokom 2021. godine zabeleženo je 87 incidenata u većinski srpskim sredinama na Kosovu, od kojih je najveći broj bio usmeren ka objektima i imovini Srpske pravoslavne crkve. Bezbednosna situacija je ocenjena kao jedno od ključnih pitanja u sredinama naseljenim pripadnicima srpske i drugih nevećinskih zajednica.

Građanska grupa za brzo delovanje je uspostavljena 2020. godine s ciljem da nadgleda sprovođenje mera nadležnih centralnih i lokalnih institucija u borbi protiv koronavirusa, nadgledanje procesa vakcinacije, bezbednosnu situaciju, uključujući u institucionalni odgovor u odnosu na različite potrebe građana u sredinama naseljenim pripadnicima nevećinskih zajednica, kao i albanske zajednice u četiri opštine na severu Kosova.

Istovremeno, Kancelarija za KiM za isti period, odnosno od januara do juna ove godine, na svom sajtu beleži čak 74 etnički motivisana slučaja koji su se događali na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.