Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku

Foto: Kim

U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.

Žiri u čijem sastavu su bili istoričar Dejan Ristić, direktorka Odeljenja za obrazovanje u Opštini Gračanica Brankica Ničić, rukovodilac umetničkog sektora „Ansambla Venac“ Miloš Cile Mitić, direktor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Andrija Jović i potpredsednik Skupštine grada Priština Zoran Danilović izabrao je Teodoru Dimitrijević iz Gračanice za prvu i Anju Vasić iz Plemetine za drugu pratilju.

Osim njih, za titulu „Kosovke devojke“ takmičile su se i Kristina Bojković, Isidora Trajković, Marija Vukadinović, Milica Ristić, Tamara Mladenović, Stefana Janićijević i Milica Đurđević.

Manifestaciju „Izbor Kosovke devojke“ pratio je kulturno umetnički program, sa nastupima više kulturno-umetničkih društava, ansambla Venac i KUD Kopaonik, kao i nastupi brojnih solista koji su izvodili narodne izvorne pesme iz ovih i drugih krajeva u Srbiji i regionu.

Sinoćnom događaju prisustvovao je episkop raško-prizrenski Teodosije, lokalni predstavnici i blizu tri stotine građana iz Gračanice i okolnih sredina.

Iako je iz Eparhije apelovano na posetioce da zbog epidemiološke situacije ne dolazi veliki broj ljudi, mnogi se nisu pridržavali ove preporuke pa su pojedini ostali isped manastirske kapije.

Oni koji su sinoć uspeli da uđu i prate program, uglavnom se nisu pridržavali ni propisanih mera rastojanja, niti nošenja zaštitnih maski i rukavica. Obezbeđenje je ispred kapije vodilo računa o tome koliki broj ljudi ulazi i izlazi u manastirsku portu, a prisutni su bili i pripadnici Kosovske policije.

RTV KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.