Nestanak novinara Stefana Cvetkovića, roditelj: Upotreba helikoptera nešto što me plaši

„Imam informacije da se naveliko radi neočekivano, a da ne kažem za ovakav slučaj da je upotreba helikoptera i toliko snaga i sredstava nešto što me plaši. To me plaši.“ „Vidim da su se angažovali svi ovi ljudi koji su došli, i pse su angažovali, ne znam stvarno.“ Za N1 govorili su roditelji novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, koji je prema zvaničnoj potvrdi MUP-a nestao noćas i za kojim je tokom čitavog dana trajala potraga, koja se nastavlja i sutra. „Svakih 15 minuta me izveštavaju Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić o rezultatima istrage koju vode. Rekao bih da su svi resursi na raspolaganju – i policija i BIA – u Beloj Crkvi i nadam se da će uspeti da reše taj slučaj. To je ono što mogu da kažem,“ i predsednik Srbije Aleksandar Vučić se oglasio.

„Policijskoj stanici Bela Crkva noćas je prijavljeno da se u Beogradskoj ulici u Beloj Crkvi nalazi parkirano putničko vozilo marke ‘polo’ na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla. Policijski službenici su odmah izašli na lice mesta, nakon čega ja utvrđeno da je reč o vozilu koje koristi novinar Stefan Cvetković, a koje je vlasništvo njegovog oca,“ navodi se u saopštenju MUP-a.

MUP Srbije saopštio je da je angažovao više organizacionih jedinica koje tragaju za Cvetkovićem, uključujući dva helikoptera, žandarmeriju, pse tragače, ronioce, kao i da se obavlja pretraga šireg terena gde je pronađeno vozilo koje je on koristio, te i jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav. Potvrdu ovih informacija tokom čitavog dana prenosili su i novinari srpskih medijskih kuća koji izveštavaju neposredno sa lica mesta.

Tokom dana agencije su javljale i nove detalje. Beta je, pozivajući se na izjave očevidaca, javila da je na automobilu, za koji se veruje da je Cvetković upravljao, radio motor, da su bila otvorena vrata, a da je pored napuštenog auta pronađen i Cvetkovićev ručni sat sa pokidanom narukvicom.

Cvetkovićevi mobilni telefoni isključeni su.

Reagovala su novinarska udruženja, među kojima i UNS, NUNS, NDNV, Fondacija Slavka Ćuruvije sa zahtevom za najintenzivnijom istragom, odnosno apelom da se Cvetković što pre pronađe. Reagovao je i OEBS.

„Nadam se da će policija, kako je najavljeno, sve svoje resurse upregnuti da nađu nestalog Cvetkovića i da će se Cvetković voditi kao nestao vrlo kratko, da će se vratiti pre svega svojoj porodici, a onda i svima nama“ – za RTK2 večeras je rekao predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Slaviša Lekić.

„Predsednik države ima običaj da, kao argument dobre saradnje s novinarima i kao argument koji ide u prilog slobodi govora, pomene rečenicu da u Srbiji od 2001. nije ubijen nijedan novinar. Ja se nadam i molim se da ovaj događaj danas ne bude ono što će Aleksandru Vučiću izbiti taj adut iz ruku,“ rekao je prethodno za N1, a takođe ponovio i za kanal na srpskom jeziku u Prištini.

Podsećajući da ubistvo Olivera Ivanovića nije razrešeno, a što izgleda da „nikad neće ni biti“ i da se „čak i opstruira istraga“, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić, za istu televiziju kaže:

„Veoma često slučajevi koji su se završili kroz nekažnjivost ubistva imaju svoj lanac. Kada se dođe do nekog nivoa gde se naslućuje otkriće ubistva, dolazi do novih ubistava, tako da mi živimo u tom ciklusu. Ta nekažnjivost je nešto što vam daje iluziju da je najjeftinije ubiti nekoga.“

Takve pretnje po pravilu dovode do radikalizacije, rekao je Matić, a Cvetković jeste govorio da mu prete, kako je tvrdio, tajkuni i politički moćnici.

Na pretnje Cvetkoviću upozorila su i novinarska udruženja takođe.

Upravo je tema ubistva Olivera Ivanovića učinila da Stefan Cvetković privuče pažnju javnosti svega nekoliko dana nakon „naručene kriminalne likvidacije“, kako je na konferenciji za medije koju je organizovao u pres centru UNS-a u Beogradu okarakterisao ubistvo najpoznatijeg srpskog političara sa KiM-a, a pod nazivom „Koliko košta likvidacija na Severu Kosova?“

Devetnaestog maja Cvetković je saopštio da je šest sati navodno bio zadržan na administrativnom prelazu Jarinje, navodeći da je od Kosovske policije tada dobio dokument kojim se potvrđuje da je po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu Ivanovića, zadržan zbog ispitivanja, a da je na Kosovo išao novinarskim poslom. I tada je, kako mediji danas prenose, tvrdio da je i dalje radio na temi ubistva Olivera Ivanovića.

Na svojoj Fejsbuk stranici koja obiluje fotografijama, Cvetković je iz tog perioda objavio i fotografije sa Severa Kosova, uključujući i posetu glavnom mostu sa južne strane u Kosovskoj Mitrovici, ali i kratak video na mestu ubistva Olivera Ivanovića

„Nisu imali drugi način da dođu do mene, pošto su primetili da sam došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu,“ rekao je Cvetković Beti nakon što je pušten, a podseća Insajder u današnjedm tekstu.

Isti medij takođe podseća i da je Cvetković prošle godine bio nepravosnažno osuđen na više od dve godine zatvora po prijavama pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.