Nenad Radosavljević: Komentar dana

Komentariše: Nenad Radosavljević

Mnogi se ovih dana pitaju šta je to razgraničenje.

Razgraničenje je priznanje nezavisnosti Kosova. Onog dela koji ostane sa one druge strane “razgranice”. Nadam se da vam je sada jasno.

Kosovski Albanac iz Prištine juče je fizički napao svoju ženu, a potom i ćerku. Ova osoba ubrzo je i privedena. Osumnjičenom kosovskom Albancu, međutim, odlukom tužioca nije određen pritvor, već je bez navođenja detalja u dvadesetčetvoročasovnom izveštaju policije, ovo lice pušteno. Predmet je ubačen u redovnu proceduru.

To se i kod nas radi. Nije to ništa novo.. Napraviš zločin, stave te u redovnu proceduru… A onda se zezaš… Angažuješ advokata, tražiš potplatljivog tužioca, tražiš potkupljivog sudiju ili izuzeće “nepodobnog” i uživaš. U međuvremenu, svedoke ili podmitiš ili privedeš pameti batinama ili nestajanjem… I tako. U međuvremenu svedoci umiru, čak i prirodnom smrću, ili u najgorem slučaju ti… Ili se svet svakako završi. Takva je to priča. Ko je kriv nije ni važno. Ionako niti je on, niti će biti tu. Što kaže Fjodor Mihajlovič Dostojevski u romanu “Zločin i kazna” – Baba je glupost.   

Povećava se broj država koje oklevaju da odobre liberalizaciju viza za žitelje Kosova, a među najistaknutijim članicama EU su Holandija, Nemačka, Francuska i Belgija, prenosi prištinska štampa na albanskom. Analitičar Evropskog instituta za politiku Kosova, Tauljant Krueziu, rekao je da umesto da raste, broj država EU koje podstiču liberalizaciju viza za Kosovo zapravo opada.

Pa što ne idu u Srbiju da rade? Je li gledaju RTS i Pink? Pa Srbiji već nedostaje radna snaga na osnovu enormnog razvoja privrede i otvaranja novih fabrika. A građani su autonomne pokrajine te države pa samo neka navale. Baš bih voleo to da vidim.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je gotovo siguran da Kosovo neće uspeti da postane član INTERPOL-a bez obzira na velike pritiske i poručio da je bolje da se nisu prijavili, jer će, kako kaže, doživeti debakl.

To vam je kao kladionica. Što da uplaćuješ tiket kada znaš da ti neće biti dobitan? E zato uplatiš onaj dobitni pa kladioničar posle tvog dobitka proda televizore, inventar i zatvori kladionicu. Tako će izgleda ovog puta i da bude. Ne radujem se, jer bi to imalo teške posledice, samo kažem. A ko nam vodi kladionicu nije nemoguće.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.