Nemačko ministarstvo: sveobuhvatan sporazum Beograda i Prištine ključni preduslov za Evropu

„Za trajnu stabilnost regiona potreban je sveobuhvatni i održiv sporazum Kosova i Srbije“, objavljeno je na tviter nalogu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, posle jučerašnjeg sastanka ministra Haiko Masa i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka.

„Za trajnu stabilnost regiona potreban je sveobuhvatni i održiv sporazum Kosova i Srbije. To je ključni preduslov za realizaciju perspektive EU obeju zemalja“, glasi poruka nemačkog ministarstva.

U kasnijoj poruci dodali su i da je dobro to što je Lajčak uneo novi podsticaj dijalogu koji predvodi EU i postavio ambiciozne ciljeve.

„Važno je da EU igra vodeću ulogu. Želimo brz i vidljiv napredak za ljude u regionu“, takođe su poručili.

Novi podsticaj dijalogu o normalizaciji između Srbije i Kosova koji predvodi EU i postavlja ambiciozne ciljeve. Važno je da EU igra vodeću ulogu. Želite brz vidljiv napredak za ljude u regionu.

Kosovski premijer Avdulah Hoti sastao se juče sa francuskim predsednikom, Emanuelom Makronom, a nakon sastanka poručio da je perspektiva Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji jedina prilika za mir, stabilnost i prosperitet u ovom delu Evrope, i ocenio da Francuska ostaje posvećena pružanju podrške u procesu dijaloga između Beograda i Prištine.

„Francuska ostaje posvećena pružanju podrške Kosovu u procesu dijaloga sa Srbijom, što bi trebalo da dovede do međusobnog priznavanja i normalizacije odnosa“, napisao je Hoti na Tviteru.

Sa druge strane, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je da će se u subotu uveče sastati sa Šarlom Mišelom, Miroslavom Lajčakom i Avdulahom Hotijem, a da će u nedelju doći do nastavka dijaloga.

Vučić će od evropskih zvaničnika zatražiti da EU ima „značajniju ulogu kakvu je preuzimala 2004, 2007, i drugih godina“, kazao je tokom jučerašnjeg obraćanja javnosti, nakon kojeg je došlo do protesta i nereda u Beogradu.

Evo kako je predsednik najavio ove razgovore i šta je kazao:

„I ono što sam želeo da vam kažem. Ja odoh sad na put, valjda sutra uveče, ne znam ni sam. Pariz, imam sa Makronom u četvrtak važne razgovore, mnogo važan. Makron je izuzetan geopolitičar. Tražiću da EU ima značajniju ulogu kakvu je preuzimala 2004, 2007, i drugih godina, razgovarati o našim bilateralnim odnosima, naravno o Kosovu i Metohiji“, govorio je juče

Najavio je virtuelni sastanak u petak, sa Merkel, za koji je rekao da to „neće biti lako“.

„Onda odlazim u subotu. U subotu uveče imam sa Šarlom, Mišelom, Lajčakom, Boreljom, Hotijem pripremnu večeru. U nedelju imamo nastavak dijaloga i tako….“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.