Nemački i austrijski izaslanici razgovarali sa Kurtijem, pa sa Srpskom listom

FOTO: Srpska lista/Kosovska vlda

Nakon što je juče u Prištini održao sastanak sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan, Manuel Saracin, uz svog austrijskog kolegu Johanesa Ajgnera, razgovarao je sinoć i sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Danas se ovaj diplomata, sastao i sa zvaničnicima Srpske liste.

Sa Kurtijem je Saracin razgovarao na radnoj večeri, kojoj su prisustvovali i nemački ambasador na Kosovu, Jern Rode, kao i specijalni predstavnik Austrije za Zapadni Balkan.

Kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, razgovarali su o najnovijim dešavanjima na Kosovu, ali i u regionu.

Tema su bili i odnosi Prištine i Beograda.

„Primena osnovnog sporazuma postignutog u Briselu i njegovog aneksa takođe dogovorenog u Ohridu, ali i put dalje, uoči sledećeg sastanka na nivou glavnih pregovarača koji održaće se danas u Briselu“, navodi se u šturom saopštenju.

Saracin se o jučerašnjim sastancima sa prištinskim zvaničnicima, kratko oglasio na Tviteru.

„Brza i potpuna implementacija sporazuma između Srbije i Kosova, uključujući ZSO je ključno. Plodonosna razmena za političarima i civilnom sektorom na Kosovu o narednim koracima i putu Kosova u EU.“, naveo je on.

Sa druge strane, konkretniji su danas na sastanku sa ovim nemačkim diplomatom bili zvaničnici Srpske liste.

I na ovom sastanku sa Saracinom je bio i njegov austrijski kolega, kao i Rode, a naspram njih Goran Rakić, Igor Simić i Milan Radojević.

Ukazali su, kako kažu, nemačkom izaslaniku na „potrebu da se što hitnije formira Zajednica srpskih opština u skladu sa dogovorom u Briselu“.

„Ukazali su i na represiju koju prištinske institucije sprovode nad Srbima, te potrebu da se hitno prestane sa ugnjetavanjem srpskog naroda“, naveli su iz Srpske liste.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.