Nema kvoruma – nije usvojen Nacrt zakona kojim se otvara put za povećanje minimalne zarade

FOTO: Ekonomija onlajn

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Usled nedostatka kvoruma, Skupština nije usvojila Nacrt zakona koji otvara put za povećanje minimalne zarade na Kosovu.

Od 73 prisutnih poslanika u sali, samo njih 56 glasalo je za ovaj Nacrt zakona.

„Skupština nije imala kvorum da glasa o ovom zakonu, 51 glas je bio za, pet glasova protiv, a ostali nisu glasali“, rekao je Gljauk (Glauk) Konjufca.

Konjufca je najavio da će ovaj Nacrt zakona biti stavljen na glasanje na sednici kada će Kosovska skupština imati kvorum za odlučivanje.

Opozicione stranke saopštile su da neće glasati za usvajanje Nacrta zakona kojim bi se izmenili neki od postojećih zakona u cilju povećanja minimalne zarade.

Ove rasprave odvijale su se tokom prvog razmatranja Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona kojim se utvrđuju visina naknade minimalne zarade, procedure za utvrđivanje minimalne zarade i poreske stope na godišnji dohodak građana.

Opozicione stranke su tražile da se u Nacrt zakona uvrste i boračke penzije.

Poslanik PDK, Mergim Ljuštaku (Lushtaku), rekao je da Nacrt zakona oštećuje neke osetljive kategorije kao što su veterani, dodajući da povećanje minimalne zarade treba da se izvrši kroz socijalni dijalog.

„Oni se trude da ovim zakonom budu narušene i degradirane najosetljivije kategorije koje su doprinele izgradnji Kosova, kao što su veterani, slepi, tetraplegičari i paraplegičari.

„Mi kao stranka nećemo glasati i bićemo protiv u ovom obliku“, rekao je Ljuštaku.

Čak je i poslanik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Beka Beriša (Berisha) rekao da se ova stranka protivi članu Nacrta zakona o minimalnoj zaradi, koji predviđa izuzimanje boraca od povećanja penzija.

Ministar finansija, Hekuran Murati, u govoru je rekao da je do odvajanja minimalne zarade od boračkih primanja došlo 2017. godine.

„Do razdvajanja minimalne zarade od boračkih primanja došlo je 2017. godine kada je Zakon stupio na snagu. Taj Zakon je usvojen krajem 2016. godine, a stupio je na snagu 2017. godine. Član 18. tog Zakona je izbrisan i predviđena je prekategorizacija boračkih kategorija“, rekao je Murati.

Murati je rekao da je povećanje minimalne zarade zahtev opozicije od decembra 2021. godine.

„Još od decembra zahtevate povećanje minimalne zarade. Ako ste ovo imali samo kao izgovor da optužite vladu da ne ispunjava svoja obećanja, glasaćete protiv“, rekao je Murati.

Trenutno minimalna plata na Kosovu iznosi 170 evra za osobe starije od 35 godina i 130 za osobe ispod 35 godina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.