Nemačka uhapsila građanina sa Kosova optuženog da podržava ISIS

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nemačke vlasti privele su građanina Kosova koji je optužen da podržava militantnu grupu Islamske države (ISIS), prebacujući hiljade evra borcu i potencijalnom regrutu.

Federalno tužilaštvo je saopštilo da je 31-godišnjak, identifikovan samo kao Hasan Rejan B, uhapšen u sredu u Pinebergu u blizini Hamburga, javlja AP.

On je osumnjičen za 15 tačaka za podršku militantnoj grupi islamske države i 11 tačaka za kršenje nemačkih zakona o ekstradiciji.

Tužioci kažu da je osumnjičeni izvršio 11 transfera u 2016. i 2017. za ISIS ratnika u Siriji.

Takođe, prema navodima Tužilaštva, 2015. godine prebacio je osobu iz Severne Makedonije koja je htela da se pridruži borcima ISIS-a u Siriji. Ukupno je preneo oko 15.000 evra.

Prema zvaničnim podacima na Kosovu, od 2012. do 2016. godine, preko 400 građana Kosova otišlo je u ratne zone u Siriji i Iraku.

Više od 130 ljudi osuđeno je na Kosovu za učešće u ratovima u Siriji i Iraku.

Kosovo je izradilo nacrt zakona u 2015. godini, sa kojim svako lice koje učestvuje u stranim ratovima može biti osuđeno na do 15 godina zatvora.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.