Nekadašnji radnici MUP-a sa KiM-a prekinuli štrajk glađu

Bivši radnici MUP-a Srbije sa Kosova i Metohije, pre nešto više od sat i po vremena, prekinuli su štrajk glađu. Štrajk su prekinuli nakon razgovora sa državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Milosavom Miličkovićem i zamenikom direktora Kancelarije za KiM, Željkom Jovićem, koji su im u prostorijama Kancelarije za KiM u Kosovskoj Mitrovici, u kojima su ovi radnici i započeli štrajk 9. decembra, obećali da će svi njihovi zahtevi biti ispunjeni i da će aktivnije učestvovati donošenju zakona kojim bi se rešio njihov radno-pravni status. ​

"Državni sekretar nas je obavestio da su svi naši zahtevi prihvaćeni i da će se u relativno kratkom vremenskom periodu pristupiti realizaciji svih naših zahteva," izjavio je za KoSSev koordinator radne grupe radnika MUP-a sa KiM-a Rajko Šekularac. 

Kako je objasnio, njima je obećano da će se uz njihovu pomoć raditi na donošenju zakona kojim bi se rešio njihov status, ali i da će aktivnije učestvovati u donošenju tog zakona.

Na pitanje šta ih uverava da će sada njihovih zahtevi biti ispunjeni i da se neće ponoviti praksa iz proteklih meseci kada im je takođe obećavano da će njihov status biti rešen, a da su, po sopstvenom priznanju, rezultati izostali, Šekularac je odgovorio:

"To je pitanje koje se nametnulo i tokom razgovora sa sekretarom. Mi smo insistirali da državni sekretar ono što obeća i javno kaže pred medijima koji su se u tom trenutku našli na mestu na kojem protestujemo. On je svoja obećanja izneo i pred ljudima koji protestuju. On je, takođe, lično razgovarao i sa radnicima i sa predstavnicima radnika i odgovarao na njihova pitanja. Mi smo insistirali da rešenje bude donešeno što pre."

Kako je dalje objasnio, oni nisu u potpunosti zadovoljni i sada su, takođe, dali okvirni rok od mesec, do mesec i po dana, navevši da ukoliko "i ovo bude izigrano", uslediće još veći protesti.

Preko 100 bivših radnika MUP-a Srbije stupilo je 9. decembra u štrajk građu, jer je, kako su tada naveli, prošao "optimalni rok" u kojem su bivši mupovci očekivali da će se krenuti u "realizaciju njihovih zahteva".Oko 800 radnika MUP-a Srbije sa KiM-a zahteva da njihov radni status bude regulisan u skladu za važećim zakonima Republike Srbije. Oko 1.200 policajca i radnika MUP-a, na Kosovu i Metohiji penzionisano je 2013. godine, nakon potpisivanja prvog briselskog sporazuma kada je Vlada Srbije donela zaključak da se ukinu radna mesta policajcima sa Kosova i Metohije i da se oni u skladu sa posebnom uredbom penzionišu. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.