„Nekada srpska vlada i pregovarači ne nude lek, već amputaciju“

"Da može, Priština nikada ne bi dala Srbima, i ne samo Srbima, ništa što im nudi trajni opstanak na ovom prostoru" kaže, komentarišući moguće ukidanje rezervisanih mesta za Srbe u kosovskom parlamentu pred raspisivanje parlamentarnih izbora na Kosovu, poslanica u Skupštini Kosova, Rada Trajković.

Trajkovićeva smatra da "dobre volje među Albancima nema, kada govorimo o institucijama, za bilo šta što treba Srbima", ali problem vidi i u Beogradu.

"Za mene je nedostatak dobre volje kod Albanaca veliki problem, kao i izjava tehničkog premijera gospodina Dačića, koji je rekao "pozvaću Srbe da izađu na kosovske izbore". Ja nisam protiv izbora, ali mi se čini da nepripremljeno nudimo sve, a za uzvrat ne tražimo osmišljeno ono što nam treba. Nekada srpska vlada i pregovarači, da upotrebim medicinske termine, ne nude lek, već amputaciju. To je pogrešno, Kosovo je suviše veliki problem i naša budućnost traži kreativna rešenja. Podržavam premijerov poziv na izbore jedino ako Srbi budu imali šanse da zadrže rezervisana mesta. Ukoliko to izostane, ja ne bih bila spremna da ispred srpske države, ponudim projekat potpune integracije, ili tog nivoa integracije, u kosovsko društvo, kosovske institucije i sistem", kaže Rada Trajković .

Upitana hoće li kosovski Srbi kao dijaspora glasati na parlamentarnim izborima Republike Srbije raspisanim za 16. mart, doktorka Trajković odgovara da građani moraju biti svesni realnosti.

"Ja znam da su briselski pregovori teški i da sve ne može da bude transparentno. Nije dobro da bude ni toliko netransparentno da kod nas izaziva šok, paniku i neorganizovanost. Mislim da mnoga postignuta rešenja kod Srba na Kosovu izazivaju strah, pa i rešenje vezano za glasanje. Ne mislim i ne verujem da će Priština, posebno u izbornoj godini, zaboraviti da je postigla da se povuku državne institucije Republike Srbije sa Kosova. To uključuje i mesta i institucije gde smo mogli da rasporedimo naše izborne timove. Sada ćemo moći da to učinimo samo onde gde Priština kaže", zaključila je Trajkovićeva.

Ona naglašava da je često prepoznaju kao osobu koja prva saopštava realno stanje stvari zbog čega je "ponekad i mrze".

"Moj cilj je da narod pripremim, da ne budu u panici kada dođu izbori i ljudi vide da imaju mnogo manji broj izbornih mesta. Možda će biti mnogo veće gužve. Pitanje je kako će se doneti izborni materijal na Kosovo i Metohiju, kako će se izneti, gde će se brojati glasovi. To su sve pitanja za našu državu i odgovori na njih ne bi smeli da nas uplaše. To je realnost i mi unutar nje moramo naći snage da glasamo za one kojima verujemo, ako još uvek nekom verujemo u Beogradu", rekla je Rada Trajković.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.