Nek bude ono što jeste

Izvor: Kosovotrustbuilding forum (English Shqip)

Piše: Tatjana Lazarević

…Nek bude ono što jeste da ono što jeste možda postane bolje

Novinarstvo su reči i istina. Tačno izveštavanje i dokumentarne slike. Reflektori upaljeni nad našim glavama i svetionici na mračnim morima, onim olujnim i na bonaci. Novinarstvo nikad i ništa ne sme da promoviše do da saopšti istinu. Ma kakva ona bila – od najvećeg zla do najlepše razonode. No, ima li moćnijeg i poželjnijeg načina da se promovišu komunikacija i dijalog, do novinarstva i debate?

Kada skinemo sopstvenu masku za drugog, kada bez filtera prihvatimo da saznamo za to drugo i drugačije, o tom drugom i drugačijem; kada priznamo sebi i drugima da postoje različite realnosti, uverenja, iskustva, mišljenja i vrednosti; kada poželimo i kada nastojimo da učimo o svetu oko nas – to je naš kondicioni trening za proširivanje sopstvene slobode i za poštovanje uvek – drugog i drugačijeg.

Sa koliko uverenja branim ovu istinu, možda sa istom količinom razočaranja priznajem da su ti svetli primeri retki.

Bolno je kada primetite, ili naiđete na takvog lučonošu kako sedi u mraku. Držači mikrofona, spineri, propagandisti, biznismeni, autocenzurisani, amateri, šovinisti, lenjivci, neznalice i ostali smutljivci i mediokriteti, ne povezuju ljude, jer ne oslobađaju istinu.

Oni su tamničari naših sloboda, otimači našeg uzajamnog razumevanja, dželati naše lepše budućnosti.

Postavila sam tezu da naš region nije rasprsla etnička mržnja, već ga je pre toga raspukla deprofesionalizacija institucija, vreme u kojem su pojedinci prestali da budu profesionalci, a postali kradljivci radnog vremena, otimači svojih društvenih obaveza i egzekutori vrednosnog sistema.

A znam da su mediji i ‘novinari’ imali ulogu u tome, jednu od glavnih. Sa svojim rečima i sikama. Ne uvek sa istinom. Znam i da se iz tih teških uloga još uvek ne izlazi. Da smo, ako ništa drugo, u obavljanju svog posla prvo Srbi ili Albanci, držači strana, navijači, pa tek onda “novinari”.

Loše politike i neprofesionalci i dalje igraju svoj tango. I tu istinu mora novinar da saopšti. Da bismo se razumeli kao slobodni pojedinci i otvorili mesto za dijalog.

Jer i od ružne istine se gradi poverenje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.