SO Severna Mitrovica – došla na red uredba o vidljivosti u radu

Sednica skupštine
Foto: KoSSev

Bezbednosna situacija u Severnoj Mitrovici „relativno je mirna“, procena je komandira Kosovske policije za ovaj grad Đorđa Karamarkovića. Rasvetljena je i polovina krivičnih prijava za prva dva meseca 2020, takođe je jedan od rezultata kojim se pohvalio na sednici SO ove opštine u sredu, na kojoj se razgovaralo o vidljivosti rada ove SO. Od severnomitrovičke opštine se u narednom periodu očekuje usvajanje, odnosno potvrđivanje uredbe o vidljivosti u radu, i postupanje u skladu sa njom.

Karamarković: Za prva dva meseca u Severnoj Mitrovici rasvetljena skoro polovina krivičnih dela

„Broj izvršenih krivičnih dela, prekršaja i ostalih incidenata smanjen je za 28,5 odosto u odnosu na isti period prošle godine. Isti trend se nastavlja i u ovoj 2020. godini, u prva dva meseca imamo zabeleženo 31 krivično delo i 11 prekršaja i ostalih incidenata“ – kazao je Karamarković predstavljajući izveštaj na početku 23. sednice SO Severna Mitrovica.

Đorđe Karamarković
Foto: KoSSev

Karamarković je dodao da je po brojnosti najviše slučajeva nasilja u porodici.

„Od krivičnih dela najviše je bilo slučajeva nasilja u porodici – sedam slučajeva, pet slučajeva teških krađa, teških telesnih povreda – četiri, lakih telesnih povreda – tri slučaja, i ostalih krivičnih dela“.

Što se ostalih aktivnosti tiče, ovaj major je dodao da je u prva dva meseca ove godine PS Severna Mitrovica realizovala 62 sudske naredbe, izvršila tri hapšenja i pružila 20 asistencija opštini i drugim javnim institucijama.

„Kada su u pitanju rasvetljavanja krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem, u prva dva meseca ove godine taj broj iznosi 41,17 procenata, što znači da je od 17 krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem, otkriveno i rasvetljeno sedam“ kazao je.

Adrijana Hodžić
Foto: KoSSev

Što se tiče opšteg stanja bezbednosti „relativno je mirno“, i prema rečima Karamarkovića i u odnosu na prošlu godinu, ta tendencija se i dalje nastavlja.

Transparentna opština

Odbornici su juče na svom dnevnom redu imali razmatranje nacrta Uredbe o transparentnosti rada opštine Severna Mitrovica, koju je kratko predstavila šefica opštinske administracije, Adriana Hodžić.

Šta podrazumeva vidljivost rada opštine
Vidljivost mora da postoji u radu skupštine i odbora, obuhvata objavljivanje opštinskih akata, bavljenje građanskim inicijativama i peticijama, javne i konsultativne sastanke, sastanke koje gradonačelnik ima sa građanima, učešće građana u procesima donošenja odluka, rad službe za javno informisanje, pristup javnim dokumentima, izveštavanje nadležnih organa po pitanju transparentnosti rada opštine kao i izradu akcionog plana transparentnosti rada opštine Severna Mitrovica.

Hodžić tvrdi da je opština Severna Mitrovica „u dobroj meri radila transparentno s obzirom na teške okolnosti u kojima se nalazila“.

Jedna od obaveza koje ima svaka lokalna samouprava, uključujući i opštinu Severna Mitrovica, jeste usvajanje određenih uredbi koje su propisane zakonom sa centralnog nivoa, podsetila je sada Hodžić, priznavši da do sada ova opština, međutim, „niti je usvajala, niti razmatrala Uredbu o transparentnosti“.

Komplimentima o radu opštine, pridružila se i Danijela Vujičić iz Srpske Liste, ocenivši da je opština Severna Mitrovica „među prvih deset što se tiče transparentnosti i rada“.

Vujičić je kolegama predložila mere u vezi sa pristupom građana javnim dokumentima, objasnivši im šta su to zapravo informacije od javnog značaja, a šta dokumenta pod oznakom tajno, koja ova opština nema, kako tvrdi funkcionerka Srpske liste.

„To su dokumenta koja ne mogu da se uvek daju“(…) „Mi takva dokumenta nemamo“.

Da tajni u radu opštine nema, potvrđuje i Hodžić:

„Do sada smo mi imali nekoliko zahteva za pristup javnim dokumentima, i unutar jednoga dana istog momenta, jedino ako smo dobili zahtev na kraju radnog dana pa nismo mogli da reagujemo odmah, uvek smo omogućavali licima da imaju pristup traženom dokumentu“.

Pre nego da Priština verifikuje uredbu, potrebna je rasprava, što uključuje i građane. Hodžić je pozvala kolege, da kako ih je posavetovala, možda najbolje u pisanoj formi, dostave svoje predloge.

Ksenija Božović
Foto: KoSSev

Da ne ostane po strani poverenje građana kojim se biraju odbornici pobrinula se Ksenija Božović koja je za govornicom apelovala da u ova dva mandata koliko je odbornica ove SO „da sve uvek, i skupština i skupštinski odbori, budu transparentni i javni zbog građana koji zaslužuju i zbog kojih smo dobili poverenje“.

Predložila je i debatu sa građanima po pitanju dokumenta koji uređuje vidljivost rada opštine Severna Mitrovica.

I Božović i Hodžić su u duhu ove diskusije spomenule postojanje Odeljenja za javno informisanje. Čulo se da ovo odeljenje koje obaveštava javnost i komunicira u ime opštine sa javnošću „postoji odavno“. Ipak, po priznanju same odbornice Božović, iako se „zaduženo lice bavi javnim informisanjem“ i „prima platu“, čak ni ona ga „nažalost nije upoznala“.

„Uvek smo do sada imali primedbe od strane pojedinih medija da nikada nisu informisani o sastanku skupštine i sastancima opštine i odbora“ istakla je Božović.

Podsetila je na to da kada uredba bude stupila na snagu, „to lice će biti zaduženo da sva sredstva javnog informisanja obavesti o održavanju sednica Skupštine opštine, održavanje sednica u opštini i javnih debata“.

Božović je pozvala i da transparentni u radu budu i odbori, te da, kako navodi, „ne vidi razlog zašto ljudi iz medija ne bi došli i to da prate“.

Božović nije dugo čekala na epilog misterije. Adriana Hodžić je saopštila ime službenika za javno informisanje građana i medija opštine Severna Mitrovica. To je Siniša Krstić.

Uveravala je Božović da ga je „redovno viđala na svim sednicama“.

„Uzevši u obzir sve što je radio unutar naše opštine i do sada, budite uvereni da je on zaslužio svoju platu“ – pohvalila je rad službenika za informisanje.

Hodžić je lepe reči imala i za ono što vidi kao korektnu saradnju opštine Severna Mitrovica i medija, dodavši ipak, da će Siniša Krstić, pošto se usvoji uredba o vidljivost rada opštine Severna Mitrovica, imati dodatni zadatak:

„Da sve medije upozna sa datumom i detaljima za bilo koji skup a ne samo kada je u pitanju rad skupštine“.

A kako je do sada opština pokazivala brigu za javnost i medije, objasnila je šefica opštinske administracije:

„Do sada ovo informisanje je išlo preko administrativnih službenika koji su angažovani pri SO Severna Mitrovica“.

I debata sa građanima će biti obavezna, potvrdila je.

Korona – Sever stabilan, nema obolelih
Danica Radomirović
Foto: KoSSev

Na samom kraju sednice, obratila se i odbornica Danica Radomirović koja je ujedno i načelnica Infektivnog odeljenja u Mitrovici, a povodom aktuelne epidemiološke situacije vezane za korona virus.

Za sada nema zabeleženog nijednog slučaja obolelih od korona virusa na Severu, navela je ogradivši se da nema podatke za jug.

„Danas su uzorkovana dva slučaja osoba koje su došle iz Švajcarske i koje se nalaze u kućnoj izolaciji, gde su uzeti uzorci za ispitivanje za korona virus, u toku dana ili sutrašnjeg dana će biti poslati u referentu ustanovu Torlak da bi smo potvrdili ili negirali prisustvo virusa. S obzirom na to da su osobe došle iz područja obuhvaćenog korona virusom, a mi posedujemo podatak da tamo ima 500 obolelih, svakako je to oblast sa rizikom i iz tog razloga su oni stavljeni u kućni pritvor. Jednostavno oni su bili vrlo odgovorni pa su se sami javili epidemiološkoj službi i uzorkovan je materijal, tako da ćemo sačekati podatke“ kazala je Radomirović.

Kazala je da imaju sedam potvrđenih slučajeva virusne influence, odnosno gripa koji su sa komplikacijama bili hospitalizovani na odeljenju i da su svi dobro i da su se oporavili, i to je trenutna situacija.

Ovoj 23. redovnoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica prisustvovalo je 17 odbornika.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.