NATO: Situacija na Kosovu mnogo mirnija nego što je bila, tenzije ponekad

Jarinje barikade KFOR
FOTO: KoSSev

Situacija na Kosovu je sada mnogo mirnija nego što je bila, ali ponekad i dalje dolazi do tenzija. Zato kosovske snage predvođene NATO-om/KFOR-om su i dalje ključ za obezbeđivanje stabilnosti u regionu, poručila je juče ova Alijansa na svom nalogu društvenih mreža.

Ova poruka dolazi dok na Kosovu traje poseta evro-američkog dvojca – Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara u pokušaju da otkoče dijalog na visokom političkom nivou između Beograda i Prištine.

Nema za sada potvrde o tome da li će se oni sastati danas i sa nekim iz ove vojne misije, a pre odlaska u Beograd.

Inače, NATO je ovu poruku objavio uz kratak promotivan video zapis sa Severa Kosova, uz podsećanje na to da su se tu nalazile donedavno barikade lokalnih Srba nakon nesporazuma između Prištine i Beograda o registarskim tablicama.

KFOR je treći u lancu koji reaguje u takvim situacijama, nakon Kosovske policije i EULEX-a, takođe su podsetili, tako da, kada se trupe KFOR-a pozovu u pomoć, to znači da je „situacija ozbiljna“.

„Naš posao nije da biramo ko je u pravu, a ko u krivu, već da pomognemo da se ovde održi mir“, zaključuje se u videu.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.